Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Plesová sezóna začína: Tancovať budú aj poľovníci, chemici, či Záhoráci

BRATISLAVA - Slováci sú národom plesov a bálov. Aspoň to tak vyzerá podľa desiatok akcií, ktoré od budúceho týždňa organizujú rôzne spolky.

Okrem hasičov, poľovníkov či rybárov pozvali na parket aj delostrelci, chemici, gréckokatolíci alebo dokonca nevidiaci. Plesová sezóna potrvá od Troch kráľov do Popolcovej stredy 21. februára.

Na prvom reprezentačnom plese poľovníkov 18. januára bude možné ochutnať množstvo nezvyčajných jedál. "Osem jeleňov, osem diviakov, štyri daniele, štyri muflóny, 30 zajacov, 200 bažantov, z toho všetkého sa urobí okolo 20 poľovníckych špecialít," opísal pre ČTK chystané menu organizátor Juraj Tokár zo Slovenského poľovníckeho zväzu.

Ples bude zvláštny aj tým, že jeho hostia neprídu v klasickom spoločenskom oblečení, ale v poľovníckom smokingu, či uniformách. Obsluhovať ich budú hostesky v kostýmoch líštičiek. Na plese tiež bude možné stretnúť nielen lesníkov a ochranárov, ale aj politikov, či dokonca bohyňu lovu Dianu. "Diana bude Sisa Sklovska, za ňou pôjdu pôvodní lovci, s kušami, lukmi, sokoliari, kynológovia," prezradil Tokár.

Do rána sa plánujú zabávať aj slabozrakí a nevidiaci na svojom druhom plese 2. februára. "To by ste sa divili, ako sa naši ľudia vedia perfektne baviť. Pár tónov a už sú na parkete," povedala ČTK organizátorka Alexandra Bangová z občianskeho združenia Ambrelo.

Bangová však dodala, že tam budú aj pomocníčky pre tých, ktorí sa budú chcieť zorientovať v novom priestore. Podľa nej na vlaňajší ples prišlo 180 ľudí aj z Česka či Rakúska a zabávali sa až dlho do noci.

Aj ďalšie plesy budú netradičné, napríklad hostia 5. Historického benefičného bálu sa predvedú v dobových kostýmoch. Vyslúžilí vojaci sa budú zabávať na 2. Reprezentačnom delostreleckom plese v Senici.

Plesy organizujú aj Oravci, Rusíni, Horehronci, východniari, elektrotechnici, odpadári, rybári, evanjelici, skauti, či motoristi. Plesy budú mať aj v menších mestách, v Maduniciach, či v Slovenskom Grobe, plesať budú tiež zahraniční Slováci v talianskej Bologni. Známe tváre spoločenského života sa opäť stretnú na bratislavskom Plese v Opere.

Kým niektoré plesy sú pre pozvaných, za iné musia návštevníci zaplatiť niekoľko stoviek až tisícok korún. Drahšie však vyjde samotná príprava na ples, ženy zháňajú v obchodoch róby, mužom stačí oprášiť fraky.

Na plesy sa chystajú aj ľudia, ktorí nemajú partnerov. Kurióznym spôsobom si hľadá tanečnicu muž z Rakúska, ktorý v internetovom inzeráte píše: "Hľadám peknú ženu na ples do Viedne, čisto len aby ma reprezentovala. Vek 35."

Zábavy, karnevaly, plesy a bály sa už od čias Rakúsko-Uhorska konajú vo fašiangovom období. To trvá do 21. februára, keď sa pre kresťanov začína 40-dňový pôst ako príprava na najväčší kresťanský sviatok - Veľkú noc. Vrúcny vzťah k plesovej zábave majú napríklad aj Češi a Rakúšania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu