Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slováci začínajú zhadzovať vianočné kilá

ŽILINA - Mnohí Slováci v týchto dňoch dojedajú posledné zvyšky vianočných pochúťok a začínajú sa obzerať po teniskách a teplákoch. Prebytočné kilá sa totiž podobne ako v predošlých rokoch chystajú zhodiť v niektorom z fitness centier.

Podľa majiteľov niekoľkých posilňovní však väčšine vianočných jedákov nadšenie z činiek vydrží iba niekoľko mesiacov. Tuku sa zbavujú ťažko aj preto, lebo ani po útrapách v telocvični si nedokážu odoprieť sladkosti či mastné jedlá.

"Čakáme, že v blízkej dobe k nám prídu ľudia, ktorí počas sviatkov pribrali. Teraz ešte dojedajú majonézový šalát a rezne alebo sú na dovolenke na horách. Podobné to bolo aj v minulých rokoch," povedal ČTK Richard Malárik z fitness centra Olympia v Bratislave.

Podľa neho po Vianociach majú záujem o cvičenie predovšetkým tridsiatnici, ktorým prebytočné kilá začínajú spôsobovať aj zdravotné problémy. Pevnejšiu vôľu vraj majú ženy. "Muži vydržia maximálne tri mesiace. Niektoré ženy však dokážu od Vianoc do leta zhodiť aj 15 až 20 kilogramov. Chlapi sú v tomto menej cieľavedomí," dodal Malárik.

Ľuďom, ktorí sa po sviatkoch rozhodli popasovať s činkami, však neraz bráni v chudnutí nezdravá strava. Niektorí síce dokážu v telocvični prepotiť aj viacero tričiek, ale z váhy im neubudne. Po príchode domov si totiž hneď "šupnú" dva plnotučné jogurty. Malárik tiež pripúšťa, že niektorí cvičenci by si cez zimu dopriali omnoho viac zeleniny a ovocia, keby im to ich peňaženky dovolili.

"Po sviatkoch k nám prichádzajú ľudia, ktorí chcú splniť svoje novoročné predsavzatia o zdravšom životnom štýle. Po dvoch-troch mesiacoch však zaznamenávame odliv takýchto ľudí, väčšinou zostávajú iba skalní," pripustila Katarína Gavuliaková z fitness centra PROfit v Žiline.

Svojim zverencom pripomína, že okrem driny s činkami je dôležitý aj správny spôsob stravovania. Podľa nej to znamená jesť počas dňa častejšie ale menšie porcie. Niektorí cvičenci to však robia presne naopak, keď počas dňa nič nezjedia a večer vyrabujú celú chladničku.

"Niekedy sa mi ženy zdôveria, že celý deň jedia iba ovocie, ale večer potom dcéram zjedia aj tri čokoládové tyčinky. Niekto nemá dostatok pevnej vôle," dodala majiteľka žilinskej posilňovne.

Aj podľa Miroslava Pástora z košického relaxačno-športového centra Kustrova ľudia po vianočných sviatkoch cvičia viac ako obvykle. Časom z nich nadšenie vyprchá. Niektorí sa však vrátia zasa pred letom, keď chcú schudnúť do plaviek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu