Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Americkí vedci majú stroj na čítanie myšlienok

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON – Tím amerických vedcov zostrojil prvý prístroj, ktorý dokáže čítať ľudskú myseľ a vyjaviť aj tie najintímnejšie myšlienky. Špeciálne vytvorený mozgový skener a unikátny počítačový program sú spoločne schopní presne určiť, ako sa mozog v mnohých svojich oblastiach aktivuje pri rôznych myšlienkách.

Tím vedcov z Carnegie Mellon University v Pittsburghu využil k zostave prístroja najmodernejší skener pre magnetickú rezonanciu mozgu. S jeho pomocou sa im podarilo analyzovať, ako mozok reaguje na desať rôznych obrázkov prístrojov a budov. Potom vytvorili počítačový program, ktorý dokázal rozlíšiť, kedy človek pomyslel na prístroj a kedy na budovu.

„Dúfame, že postúpime v identifikácii myšlienok, ktoré nie sú spojené len s obrázkami, ale tiež s abstraktnými slovami a dokonca vetami," uviedla doktorka Světlana Šinkarevová.

Podľa tímu z Pittsburghu nepotrvá dlho, kým bude prístroj zdokonalený natoľko, že skutočne odhalí myslenie človeka v celej šírke a nahradí archaické a nedokonalé detektory lži. Zatiaľ pracuje prístroj s presnosťou 97 percent.

Závery štúdie boli publikované v odbornom časopise PLoS One.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu