Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Patológovia skúmali pitvy obetí COVID-19: Zostali v šoku, keď videli, čo mali v takmer každom orgáne

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Pitvy obetí ochorenia COVID-19 lekárom pomáhajú pochopiť, ako koronavírus útočí na telo. Dôkazom je nová štúdia uverejnená minulý mesiac v časopise The Lancet. Jej výsledky lekárov zaskočili, ukázalo sa totiž, že v takmer každom orgáne mŕtveho pacienta sa vyskytla krvná zrazenina.

Keď sa nový koronavírus prvýkrát objavil, lekári si mysleli, že primárne napáda dýchacie cesty a spôsobuje napríklad zápal pľúc. Po čase zistili, že môže spôsobovať aj krvné zrazeniny, ktoré môžu viesť k závažným komplikáciám, napríklad k mŕtvici, zlyhaniu obličiek či oslabeniu imunitného systému. Štúdie pitiev pacientov, ktorí zomreli v dôsledku COVID-19, ukazujú, že krvné zrazeniny sú prítomné nielen v pľúcach, ale v takmer každom orgáne, uviedla patologička z Newyorskej univerzity a spoluautorka štúdie Amy Rapkiewiczová. Priznala, že tieto výsledky boli priam dramatické. 

Patológovia skúmali pitvy obetí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci už skôr informovali o tom, že vo veľkých krvných cievach, ako aj v pľúcach, srdci, mozgu a koži sa môžu vyskytnúť nadmerné krvné zrazeniny. Z najnovšej štúdie však vyplýva, že boli identifikované aj v menších krvných cievach."Bolo to dramatické, pretože hoci sme zrazeniny očakávali v pľúcach, našli sme ich takmer v každom orgáne, na ktorý sme sa pri našej pitevnej štúdii zamerali," povedala Rapkiewiczová.

Patológovia skúmali pitvy obetí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum upozornil aj na nadmerný výskyt veľkých buniek kostnej drene nazývaných megakaryocyty. Tieto bunky zvyčajne necirkulujú mimo kostí a pľúc."Objavili sme ich v srdci, obličkách, pečeni a ďalších orgánoch. Najmä v srdci produkujú megakaryocyty krvné doštičky, ktoré sú úzko zapojené do procesu zrážania krvi," dodala patologička. Vedci teraz plánujú u pacientov infikovaných vírusom SARS CoV-2 určiť spojenie medzi veľkými bunkami kostnej drene a zrážaním malých krvných ciev.

Viac o téme: Krvná zrazeninaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu