Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Toto sa stane s MOZGOM po rozchode partnerov: Zažili ste niečo podobné?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - V časopise NeuroImage: Clinical boli publikované výsledky štúdie, ktorej cieľom bolo zistiť, ako vplýva rozchod partnerov na činnosť ich mozgu a jeho funkcie. Autori výskumu uviedli, že rozpad vzťahu do istej miery naruší prirodzené fungovanie tohto orgánu, čo sa prejavuje zníženými behaviorálnymi a kognitívnymi schopnosťami.

Rozpad vzťahu poznačí oboch partnerov. Žiadna štúdia sa však až doteraz nezaoberala pozorovaním mozgovej konektivity u ľudí, ktorí trpia dočasným zúfalstvom spojeným práve s ukončením vzťahu. Medzinárodný tím vedcov z Holandska, Španielska a Dánska sa preto rozhodol zistiť, do akej miery dokáže rozchod ovplyvniť prirodzené fungovanie mozgu. Zrealizovali prieskum, do ktorého zapojili 69 respondentov prekonávajúcich toto ťažké životné obdobie. Skenovaním ich mozgov zistili, že po rozpade vzťahu vykazuje zníženú priestorovo-časovú dynamiku. U žiadneho respondenta však nebola potvrdená diagnóza klinickej depresie, hoci kvôli svojej aktuálnej situácii vykazovali rôzne stupne depresívnych symptómov.

Toto sa stane s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Po vyhodnotení výsledkov skenovania autori štúdie uviedli, že závažnosť týchto symptómov priamo súvisela s deficitmi mozgovej schopnosti spracovať informácie. Najväčší pokles zaznamenali v globálnej integrácii mozgu, ktorá súvisí so schopnosťou kombinovať a spracovávať všetky informácie generované jeho rôznymi časťami v určitom čase. Umožňuje tak rozvíjať vhodné kognitívne a behaviorálne reakcie na aktuálne situácie a jej narušenie predstavuje prekážku v snahách o orientáciu v realite.

Toto sa stane s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum zároveň odhalil priamu koreláciu medzi závažnosťou depresívnych príznakov a zníženou priestorovou diverzitou mozgu, ktorá sa prejavuje zníženou kognitívnou schopnosťou. Na základe toho vedci dospeli k záveru, že negatívne životné skúsenosti môžu mať nepriaznivý vplyv na výkon mozgu a vedú k poklesu duševného zdravia aj u ľudí bez klinickej diagnózy. 

Viac o téme: MozogRozchodRozvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu