Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Pred 60 rokmi prežil chlapec (7) pád do Niagarských vodopádov! Detaily osudného dňa

Niagarské vodopády Zobraziť galériu (3)
Niagarské vodopády (Zdroj: Getty Images)

HUNTSVILLE - Niagarské vodopády medzi USA a Kanadou odjakživa priťahovali návštevníkov a svojráznych dobrodruhov. Jednému chlapcovi sa ale nechcene podarila vec, ktorá je aj pre tých najdrsnejších z nás nemysliteľná. Pred 60 rokmi, 9. júla 1960, spadol do vodopádov a zázračne prežil. Rovnaký výkon sa podaril až v roku 2003 istému samovrahovi.

Sedemročného Rogera Woodwarda vzal vtedy aj s jeho 17-ročnou sestrou Deanne rodinný priateľ James Honeycutt na plavbu člnom. Starostlivý otec deťom pred odchodom kázal, aby si vzali záchranné vesty, čo im nakoniec zachránilo život. Nad vodopádom Podkova (Horseshoe) na kanadskej strane loď začal strhávať prúd a jedna z vĺn rozbúrenej rieky Niagara ju nakoniec prevrhla. Deanne stihli ešte pred pádom do hlbín vytiahnuť z vody okoloidúci turisti. Od takmer istej smrti ju delilo len šesť metrov.

Roger v nemocnici so svojím otcom pár dní po nešťastí
Zobraziť galériu (3)
Roger v nemocnici so svojím otcom pár dní po nešťastí  (Zdroj: SITA/AP)

Roger a Honeycutt už také šťastie nemali. James hneď po dopade do trieštivej vodnej masy zmizol pod hladinou, chlapcovi sa zo smrtiacej vodnej vravy podarilo uniknúť. Telo Honeycutta rieka vydala až o štyri dni neskôr. 

Woodward ako 57-ročný
Zobraziť galériu (3)
Woodward ako 57-ročný  (Zdroj: SITA/AP/Butch Dill)

Svet okamžite obleteli fotky chlapca, ktorý sa pri záchrannej akcii netváril nijak dramaticky. Práve vtedy sa začal skloňovať výraz "niagarský zázrak". Woodwardovci sa stali celebritami, ale s odstupom času už nechceli o svojom zážitku hovoriť. Prvýkrát o ňom obšírnejšie prehovorili až v roku 1994 pri natáčaní dokumentu, ktorý opísal, čo sa vtedy stalo. Roger mal vraj obrovský strach, ale počas pádu si stačil spomenúť na svojho psa, hračky aj na rodičov. Cítil sa vraj ako na obláčiku. Neskôr sa z neho v dôsledku drsného zážitku stal silno veriaci človek.

Prežiť skok do 50-metrovej hĺbky vodopádu bez akéhokoľvek ochranného prostriedku sa v roku 2003 podarilo aj bývalému predajcovi autosúčiastok Kirkovi Jonesovi. Z rieky sa vynoril len s niekoľkými zlomenými rebrami a odretým chrbtom. Neskôr vyšlo najavo, že chcel spáchať samovraždu. 

Viac o téme: Niagarské vodopádyRoger woodward
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu