Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Hrebienku pestujú grapefruity

V súčasnosti „grapefruitovník“ síce nekvitne a nemá ani plody, ale jeho rozmery i farba svedčia o dobrej starostlivosti.
V súčasnosti „grapefruitovník“ síce nekvitne a nemá ani plody, ale jeho rozmery i farba svedčia o dobrej starostlivosti. (Zdroj: TASR)

VYSOKÉ TATRY - Za presklenou stenou budovy pozemnej lanovky na Hrebienku má čestné miesto takmer dvojmetrový košatý strom, ktorý si cestujúci mýlia s citrónovníkom. Je to však strom rodiaci grapefruity a má už 37 rokov.

„Keď sa v socialistickom Československu objavili prvé grapefruity, zo zvedavosti som zasadil zopár semienok,“ povedal náčelník pozemnej lanovky Miloslav Klinko. Bolo to v čase príprav na Majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach v roku 1970 na Štrbskom Plese.

Zo Starého Smokovca na Hrebienok vtedy začala premávať nová pozemná lanovka. Tá, ktorá doslúžila v polovici septembra 2007, aby ju nahradila modernejšia a rýchlejšia. „Grapefruit bol jej rovesníkom. Prvýkrát zakvitol po 15 rokoch, zarodil až neskôr. Pred 5 rokmi mal 28 plodov. Dozrelo však iba niekoľko, keďže cestujúci boli rovnako zvedaví ako my, a hoci sme sa snažili ovocie uchrániť, niečo sa im podarilo obrať skôr,“ zaspomínal si náčelník.

Podľa neho grepy dopestované na Hrebienku boli veľmi chutné a v porovnaní s ovocím z dovozu mali tenšiu šupku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu