Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mars sa možno zrazí s asteroidom

Na Mars koncom januára možno dopadne vesmírna skala.
Na Mars koncom januára možno dopadne vesmírna skala. (Zdroj: ČTK)

HOUSTON - Mars môže v januári čeliť zrážke s asteroidom. Šanca, že novoobjavený kus vesmírnej skaly narazí 30. januára do Červenej planéty, je jeden k 75, uviedli vo štvrtok vedci.

"Tieto odhady sú veľmi neobvyklé. Často pracujeme s menšou pravdepodobnosťou, keď sledujeme ohrozujúce asteroidy," uviedol astronóm z programu Near Earth Object Program laboratória NASA Jet Propulsion Laboratory - Steve Chesley.

Asteroid známy ako 2007 WD5 objavili na konci novembra a jeho veľkosť je podobná veľkosti objektu Tunguska, ktorý spadol na strednú Sibír v roku 1908. Vedci pozorujúci asteroid, ktorý je v polovici cesty k Marsu, najskôr odhadovali pravdepodobnosť zrážky jeden k 350, ale šance tento týždeň podľa nich vzrástli. Očakávajú, že pravdepodobnosť zrážky sa znova zníži na začiatku mesiaca, keď spravia nové pozorovania dráhy asteroidu, uviedol Chesley. "Vieme, že letí do blízkosti Marsu a pravdepodobne ho minie, ale možnosť zrážky tam existuje," dodal astronóm.

Ak sa asteroid zrazí s Marsom, pravdepodobne dopadne do blízkosti rovníka, blízko miesta, kde terénne vozidlo Opportunity skúma povrch planéty od roku 2004. Robot nie je v nebezpečenstve, pretože sa nachádza mimo zóny dopadu. Rýchlosťou 12,8 kilometra za sekundu by vyrezal do povrchu dieru vo veľkosti krátera meteoritu v Arizone.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu