Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dlhonohé ženy majú zdravšiu pečeň

BRISTOL – Odborníci z Bristolu majú dobrú správu pre dlhonohé ženy. Majiteľky dlhých nôh môžu byť spokojné, pretože je málo pravdepodobné, že im zlyhá pečeň.

Do štúdie expertov z Bristol University bolo zaradených 4 300 žien vo veku medzi 60 a 79 rokov, ktoré pochádzali zo 43 oblastí Veľkej Británie. Majiteľky krátkych nôh trpeli častejšie chorobou pečene v porovnaní s tými dlhonohými. „Jedinci s kratšími nohami mali v pečeni väčšie množstvo štyroch kľúčových enzýmov, ktoré sú markermi zdravotného stavu orgánu,“ tvrdí autorka Abigail Fraserová.

„Pribúdajú dôkazy, podľa ktorých dĺžka nôh a zdravie úzko súvisia. Výsledky si vysvetľujeme tým, že v detstve ovplyvňuje dobrá výživa nielen rast nôh, ale aj vývoj pečene a následne hladinu pečeňových hormónov v dospelosti alebo náchylnosť k poškodeniu pečene. Vyšší vzrast môže zvyšovať veľkosť pečene, čo môže znížiť hladinu enzýmov, takže je zabezpečená schopnosť pečene vyrovnať sa s pôsobením chemikálií oveľa účinnejšie. Je to veľmi zaujímavá štúdia a my budeme veľmi pozorne sledovať ďalšie výskumy, ktoré s týmito prvými výsledkami budú súvisieť,“ uviedli autori.

Výsledky štúdie boli publikované v odbornom časopise Journal of Epidemiology and Community Health.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu