Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedci objavili krysu, ktorá je veľká ako mačka!

Prítulná krysa je veľká ako mačka.
Prítulná krysa je veľká ako mačka. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Medzinárodný tým zoológov objavil nový druh pralesnej krysy, ktorá je veľká ako mačka. Na rozdiel od potkanov, sú tieto zvieratá mierumilovné a veľmi krotké. Človeka sa neboja a sú päťkrát väčšie ako bežní príbuzní z rodu krysa.

Nový druh hlodavca našli na východnej Papui v dažďových pralesoch pohoria Foja. Tento objav patrí medzi skutočné rarity, pretože zoológovia verili, že všetky väčšie cicavce už dávno popísali, takže objav každého nového druhu vzbudzuje veľkú pozornosť.

„Obrovská krysa je asi päťkrát väčšia ako typický mestský potkan. Bez strachu sa niekoľkokrát objavila v základnom tábore,“ povedal jeden z objaviteľov, profesor Kristofer Helgen.

Pralesy v oblasti pohoria Foja sú poslednými odľahlými končinami, kam ničivá ľudská ruka ešte nedosiahla. „Je veľmi potešujúce, že na Zemi je ešte miesto tak izolované, že zostáva kráľovstvom divokej prírody. Boli sme radi, že tento malý kúsok raja zostal pôvodný a zachovalý,“ povedal ďalší člen expedície Bruce Beehler.

Výpravu do pralesa na Papui a nové objavy cicavcov uskutočnili vedci z Medzinárodnej ochrany prírody (Conservation International) a Indonézskeho inštitútu vied (LIPI).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu