Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci zostali v nemom úžase: Unikátny objav na severe Kanady!

Baffinov ostrov Zobraziť galériu (3)
Baffinov ostrov (Zdroj: Getty Images)

BAFFINOV OSTROV - Na severe Kanady objavili geológovia z univerzity v Britskej Kolumbii fragment starovekého kontinentu, ktorý sa v dávnej minulosti tiahol z dnešného Škótska až k pobrežiu Severnej Ameriky. Náhodný nález posunul jeho objaviteľov k významnému vedeckému záveru, ktorý publikovali v časopise Journal of Petrology.

Baffinov ostrov, ktorý sa nachádza medzi Kanadou a Grónskom, je piaty najväčší ostrov na svete a je súčasťou najsevernejšieho kanadského teritória Nanavut. Lokalita je bohatá na vyvreté subvulkanické horniny - kimberlity, ktoré často ukrývajú diamanty.

Kimberlity sú ako podzemné rakety, ktoré vynášajú na povrch svojich cestujúcich. Sú nimi pevné kúsky hornín a tie v sebe uchovávajú množstvo informácií o prostredí ukrytom hlboko pod povrchom našej planéty. Niektoré z nich pochádzajú z hĺbky až 150 kilometrov.

Vedci zostali v nemom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri analýze vzoriek z provincie Chidliak Kimberlite v južnej časti ostrova geológovia narazili na neočakávaný objav. "Cestujúci", ktorí sa stali cieľom výskumu geologičky Maye Kopylovej, absolvovali naozaj veľmi dlhú trasu. Podľa zistení pochádzajú z obdobia pred 150 miliónmi rokov, kedy došlo k rozpadu Severoatlantického kratónu (NAC). Jeho zvyšky už boli objavené v Škótsku, Labradore a Grónsku.

Polostrov Hall v južnej časti Baffinovho ostrova je však v tomto smere absolútnou a prekvapivou novinkou. "Minerálne zloženie ostatných častí pochádzajúcich z tohto kratónu je jedinečné, nemôžeme sa mýliť. Porovnávanie bolo jednoduché, pretože susedné staré vulkány v severnej časti Quebecu, Ontária a Nunavutu majú úplne odlišné zloženie," vysvetľuje Kopylová.  

Vedci zostali v nemom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jej tím pri výskume použil viaceré techniky vrátane petrografie, mineralógie a termobarometrie. Všetky metódy potvrdili, že vzorka z provincie Chidliak Kimberlite nápadne pripomína horniny NAC objavené v západnom Grónsku. Medzi doteraz známou kratonickou litosférou a kimberlitom z polostrova Hall existuje štrukturálna spojitosť a majú spoločný minerálny znak. "Objavených tak bolo ďalších desať percent rozlohy Severoatlantického kratónu. Vďaka technikám modelovania plášťa dokážeme vytvoriť tvar niektorých z prvých známych skalných útvarov Zeme oveľa presnejšie ako kedykoľvek predtým. S týmito vzorkami z vulkanických hornín dokážeme zrekonštruovať tvary starobylých kontinentov," doplnila Kopylová. 

Viac o téme: ObjavKontinentBaffinov ostrovKratón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu