Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Satelitné pozorovanie opatrení proti šíreniu koronavírusu odhalilo šokujúce fakty

Copernicus monitoruje Zem Zobraziť galériu (3)
Copernicus monitoruje Zem (Zdroj: Youtube/ESA)

RÍM - Opatrenia zavedené v Taliansku v súvislosti so šírením koronavírusu viedli k výraznému zlepšeniu kvality ovzdušia. Informovali o tom odborníci z európskeho programu Copernicus, ktorý monitoruje životné prostredie. Zmeny sú viditeľné najmä na severe Talianska, ktorý patrí z celosvetového pohľadu k najviac postihnutým oblastiam, ale taktiež napríklad vo Veľkej Británii, Španielsku, Francúzsku či Českej republike.

"Satelitné pozorovanie zistilo náhle zníženie ľudskej aktivity v severnom Taliansku. Oblasť, ktorá bežne vykazuje husté povrchové znečistenie oxidom dusičitým (NO2), zaznamenala postupný trend znižovania koncentrácie NO2 asi o desať percent týždenne počas posledných štyroch až piatich týždňov," uviedli experti z programu Copernicus, ktorý prevádzkujú Európska únia a Európska kozmická agentúra (ESA). 

Satelitné pozorovanie opatrení proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Príkladom mesta, kde sa ovzdušie výrazne zlepšilo, je Miláno. "Zatiaľ čo počas prvých piatich týždňov roka žiadny jasný trend nebol, od šiesteho týždňa ďalej pozorujeme trend mierneho poklesu. Priemerné koncentrácie NO2 sa v januári pohybovali okolo hodnoty 65 mikrogramov na meter štvorcový, vo februári už klesli na 45 mikrogramov a v prvej polovici marca dosahovali hodnotu približne 35 mikrogramov na meter štvorcový," vysvetľujú pracovníci programu. Podobné klesajúce tendencie sa vyskytujú aj v ďalších mestách, ako je Turín či Bergamo. 

Koronavírus v Taliansku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto/Corriere.it)

V Taliansku sa už koronavírusom nakazilo viac ako 30-tisíc ľudí a viac ako 2500 ochoreniu COVID-19 podľahlo. Krajina tak má druhý najvyšší počet infikovaných po Číne, odkiaľ sa nový typ koronavírusu začal šíriť do sveta. Viac než polovica nakazených pochádza zo severotalianskej Lombardie. Miestne úrady prijali v reakcii na pandémiu prísne opatrenia, vrátane obmedzenia verejnej dopravy, uzavretia škôl, reštaurácií, barov, múzeí a ďalších zariadení. "Sme presvedčení, že zníženie emisií súvisí s karanténnymi opatreniami v Taliansku, v dôsledku ktorých je menej dopravy a priemyselných aktivít," uviedol Claus Zehner z projektu Copernicus.

Viac o téme: EmisieTalianskoKoronavírusCOVID-19Copernicus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu