Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prelomový krok! Vedci zmapovali imunitnú reakciu pacientky s COVID-19 a zistili, kedy sa vylieči

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Ted S. Warren)

SYDNEY - Austrálski vedci zmapovali imunitnú reakciu na koronavírus, ktorú mala jedna z prvých nakazených v krajine, čo im pomohlo odhadnúť, kedy sa vylieči. Oznámil to austrálsky minister zdravotníctva, podľa ktorého ide o dôležitý krok na ceste k vyvinutiu vakcíny, ktorá by mohla pandémiu zastaviť. Napísala o tom agentúra Reuters.

Novým koronavírusom sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie na svete nakazilo už takmer 270 000 ľudí a najmenej 11 000 chorobe COVID-19 podľahlo. Hoci príznaky veľkej väčšiny pacientov sú skôr mierne, u zhruba 20 percent z nich spôsobuje nákaza vážny stav. Podľa WHO umiera na koronavírus 3,4 percenta infikovaných.

Situácia v Taliansku je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

Skupina vedcov z austrálskeho Inštitútu Petra Dohertyho pre infekcie a imunitu uviedla, že podnikla dôležité kroky k pochopeniu koronavírusu. Vedci skúmali krvné vzorky nemenovanej pacientky vo veku 40 až 50 rokov a zistili, že reakcia imunitného systému na koronavírus sa podobá tomu, ako telo zápasí s chrípkou. Závery pomáhajú vedcom porozumieť, prečo sa niektorí pacienti vyliečia, zatiaľ čo u iných sa vyvinú vážnejšie respiračné problémy. "Ľudia môžu naše metódy využiť na porozumenie imunitnej reakcie u väčších skupín ľudí s ochorením COVID-19 a tiež pochopiť, čo chýbalo tým, u ktorých bol dopad fatálny," uviedla profesorka mikrobiológie a imunológie z Melbournskej univerzity Katherine Kedzierskiová, ktorá sa na štúdii podieľala .

Lekár otvára v rukaviciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Ted S. Warren)

Skúmaním imunitnej reakcie nemenovanej pacientky mohli vedci s presnosťou predpovedať, kedy sa zotaví. Hoci ženu nevymenovali, vie sa, že išlo o austrálsku občianku evakuovanú z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré bolo ohniskom nákazy v Číne. Austrálsky minister zdravotníctva Greg Hunt uviedol, že poznatky vedcov sú významné vo svetovom meradle a predstavujú dôležitý vývoj v skúmaní nového koronavírusu. "Ide o urýchlenie vývoja vakcíny skrz identifikáciu kandidátov, pri ktorých je najväčšia šanca na úspech. Ide aj o urýchlenie vývoja možnej terapie a liečby pacientov, ktorí sú nakazení," povedal Hunt novinárom. 

Viac informácií sa dočítate na stránke KoronavírusSlovensko2020

Na vývoji vakcíny či antivirotík proti rýchlo šíriacemu sa koronavírusu na svete pracuje viac ako desať výrobcov liečiv. Investičné náklady ale podľa riaditeľov spoločností zapojených do vývoja vakcíny môžu predstavovať až 800 miliónov dolárov (19,5 miliardy Sk). Po vývoji vakcíny môže do jej schválenia uplynúť viac ako rok.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu