Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO V starej nórskej bani 250 m pod zemou sa ukrýva hotový poklad určený pre budúce generácie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/GitHub)

SVALBARD - Čo môže byť také dôležité, že to svet ukrýva 250 metrov pod zemou v uhoľnej bani na odľahlom nórskom ostrove? Sú to tajomstvá jedinečnej svetovej biodiverzity. Program GitHub Arctic je súčasťou úložiska GitHub, ktoré vlastní spoločnosť Microsoft. Cieľom je zachovať informácie všetkého druhu pre budúce generácie.

Microsoft prišiel so skvelým nápadom, ako uchovať informácie pre naše vnúčatá či pravnúčatá. Vytvoril úložisko GitHub, ktorého súčasťou je program GitHub Arctic. "GitHub Arctic Vault je len začiatok GitHub archívu, ktorý zabezpečí svetový otvorený zdroj," uviedol viceprezident GitHub pre špeciálne projekty Thomas Dohmke.

Odborníci z GitHubu spolupracovali s viacerými organizáciami a poradcami, aby maximalizovali hodnotu svojho archívneho programu a zachovali všetok softvér s otvorenými zdrojmi pre budúce generácie. Jednými z partnerov sú aj nórski archívni experti Piql, ktorí sa špecializujú na dlhodobé ukladanie dát. Spoločnosť použila asi dvesto filmových kotúčov určených na uloženie informácií. Tie by tam mali zostať minimálne tisíc rokov. 

VIDEO V starej nórskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/GitHub)

"Archívne zábery GitHub sme sa rozhodli uložiť do Antarktického svetového archívu, pretože je to jedno z najodľahlejších a geopoliticky najstabilnejších miest na Zemi," vysvetlil Dohmke. V rámci projektu experti pestujú rôzne semená rastlín z génových bánk po celom svete, ktoré dokážu ľudstvo uchrániť pred regionálnymi či globálnymi krízami.

Samozrejme, že kód na spustenie programu nie je vytvorený pre bežné počítače. Pre tento účel spoločnosť GitHub vytvorila príručku, ako správne využívať vzácny archív. "Sprievodca programu vysvetľuje, o čom je softvér a poskytuje tiež technický prehľad o tom, ako rozbaliť celý archív," dodal Dohmke.

Viac o téme: NórskoúložiskoGithub
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu