Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mali ste v živote viac ako desať sexuálnych partnerov? Pozorne čítajte, čo vám možno hrozí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Ak často striedate sexuálnych partnerov, mali by ste spozornieť. Nová štúdia dokázala, že existuje vzťah medzi množstvom sexuálnych partnerov a rizikom rakoviny. Britská profesorka však tvrdí, že výskum predložil viac otázok než odpovedí. Experti napríklad zistili, že záletníci majú tendenciu správať sa inak ako ľudia s trvalými partnermi.

Štúdia Univerzity Anglia Ruskin vo Veľkej Británii zistila, že muži, ktorí mali počas života desať alebo viac sexuálnych partneriek, mali o 69 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Pokiaľ sa toto číslo vyskytne u žien, riziko je dokonca až 91-percentné. Napriek tomu ale nemožno automaticky vyhlásiť, že "viac sexu znamená viac rakoviny". 

Mali ste v živote
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay)

Vedci analyzovali údaje 2537 mužov a 3185 žien, ktorí sa zúčastnili dlhodobého výskumu o starnutí. Do úvahy brali aj demografické fakty a zdravotný stav vzhľadom na vek, etnicitu, vzťahový status, sociálno-ekonomický stav, fajčenie či pitie alkoholu.

Zhruba 28 percent mužov uviedlo, že doteraz malo nula až jednu sexuálnu partnerku. Ďalších 29 percent priznalo, že to boli dve partnerky. Vyše štyri percentá chlapov malo päť až deväť žien a zvyšných 22 percent uviedlo, že ich bolo desať alebo viac. Pokiaľ ide o ženy, necelých 41 percent malo nula až jedného partnera, 35 percent priznalo dvoch až štyroch mužov, u menej ako 16 percent žien išlo o päť až deväť partnerov a iba osem percent sa priznalo k minimálne desiatim sexuálnym partnerom. 

Mali ste v živote
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Išlo o observačnú štúdiu, ktorá sa nesnažila priamo dokázať súvislosť medzi počtom sexuálnych partnerov a rizikom rakoviny. Naznačuje však, že sexuálne prenosné choroby môžu byť spojovacím článkom. "Štúdia napokon vyvolala viac otázok než odpovedí," uviedla profesorka na Fakulte verejného zdravotníctva v austrálskom Queenslande Jayne Luceová. Výskumníci okrem toho zistili, že medzi záletníkmi a ľuďmi s dlhodobými sexuálnymi partnermi je rozdiel. Záletníci majú tendenciu častejšie fajčiť, piť alkohol a tiež cvičiť.

Viac o téme: VýskumSex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu