Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Keď sa Japonec zaľúbi do Švédky, vznikne...

(Zdroj: iStock, Pohodo.sk)

Japandi. V poslednej dobe mimoriadne obľúbený interiérový štýl, v ktorom sa mieša japonský moderný minimalizmus so severskou pohodlnosťou. Oba sa riadia pravidlom „menej je viac“ a pred množstvom dekorácií uprednostňujú jeden dominantný prvok v priestore.

Obe kultúry majú pokojný a vyrovnaný prístup k životu a vedia oceniť krásu funkčného. Japandi je príkladom zodpovedného a zároveň tvorivého prístupu k dizajnu a môže byť veľkou inšpiráciou pre každého z nás. Japonský vklad prináša so sebou jednotu, harmóniu a eleganciu. Rustikálne prvky škandinávskeho ponímania priestoru zasa textúru a rôznorodosť.

Pri zariaďovaní interiéru sa využívajú prírodné materiály ako drevo, ratan, papier či bambus, ktoré sú doplnené živými rastlinami. Japandi kladie kvalitu nad kvantitu, a preto žiaden bujný prales v kúte obývačky nemá miesto. Stačí len zopár kúskov, ba dokonca i len jedna rastlinka – vysoká s elegantnými listami a jednoduchou formou. A aby bol aj tento celok v rámci toho väčšieho vyvážený, pozornosť treba venovať aj výberu kvetináča.

Typickou črtou prepojenia týchto štýlov je aj otvorený priestor a nižšie uložený nábytok, pohovky, postele a stolíky. Kombinujú sa tiež svetlé a tmavé dreviny a farebná paleta je neutrálna. Japandi je synonymum akéhosi tichého a pokojného útočiska, kde vás nič nerozptyľuje, všetko má svoje miesto ale aj funkciu.

Pohovky

Moderná japandi obývačka sa nesie prevažne v tlmenej, takmer nenápadnej palete farieb od béžovej, cez zelenú, modrú až po rôzne odtiene sivej. Pohovka má čisté línie a minimalistický dizajn. Dôraz sa kladie na kvalitné materiály a nadčasové kusy, ktoré vás neomrzia ani po niekoľkých rokoch.

Príručné stolíky

Zatiaľ čo škandinávsky nábytok s jednoduchými líniami sa zväčša vyrába z mäkšieho svetlého dreva, pre ten japonský sú príznačné jemné krivky a zaoblenia, ale aj morenie na tmavšie odtiene. Nábytok neťahajte do výšky, naopak, udržujte ho čo najviac pri zemi. Aby ste však predišli monotónnosti pri jeho rozložení, pohrajte sa s asymetriou a ostré rohy vymeňte za oblé krivky.

Police

Interiér v štýle japandi je vzdušný a usporiadaný. Zameriava sa predovšetkým na veci, ktoré sú praktické a úžitkové. Upriamuje pozornosť na detaily a remeselné spracovanie so zameraním na detail a čistú estetickú krásu.

Doplnky

Interiér oživíte rastlinami v nástenných či závesných kvetináčoch a doplnkami v jednoduchom dizajne. Zrkadlo v drevenom ráme, nástenné hodiny či vázy a svietniky čistých tvarov podčiarknu to dôležité, a tým je striedmosť.

Svietidlá

Spojením východu a severu vzniklo niečo, čo na prvý pohľad síce vyzerá skromne, no nie banálne. Svietidlá v štýle japandi vynikajú kvalitou a funkčnosťou a ich dizajn a farebnosť sú takisto striedme.

Paravány

Pridaním niektorých tradičných japonských prvkov, ako sú napríklad ručne vyrábané tapety, doplnky v tvare orgiami, papierové lampy či paravány, interiér ozvláštnite.

 

Viac o téme: DomácnosťPohodo.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu