Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pred sto rokmi sa potopil francúzsky Titanic: 700 mŕtvych, mnohí mohli prežiť, nebyť jednej veci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Ako francúzsky Titanic je označovaná zaoceánska loď SS Afrique, ktorá sa potopila pred sto rokmi, v noci z 12. na 13. januára 1920, asi 40 kilometrov od západofrancúzskeho prístavného mesta Les Sables-d'Olonne počas svojej cesty z Bordeaux do vtedy francúzskeho Dakaru. Najhoršia civilná lodná katastrofa vo francúzskych dejinách si vyžiadala takmer 700 obetí. Skazu lode v rozbúrených vodách Biskajského zálivu prežilo len 36 ľudí.

Loď patrila francúzskej spoločnosti Chargeurs a na vodu bola spustená v roku 1907 vo Veľkej Británii. Na palube sa 9. januára zišla pestrá spoločnosť cestujúcich, nechýbali napríklad úradníci koloniálnej správy, misionári, vojaci či obyvatelia vtedajších francúzskych kolónií. Už po vyplávaní sa podľa preživších členov posádky začala v strojovni preťaženej lode objavovať voda. 12. januára sa plavidlo začalo potápať. Kapitán dal večer okolo ôsmej povel na evakuáciu, ale mnohí pasažieri kvôli obrovským vlnám loď odmietli opustiť. Nasledujúci deň o tretej hodine ráno vyslala loď poslednú žiadosť o pomoc. 

O potopení písali aj vtedajšie noviny
Zobraziť galériu (2)
O potopení písali aj vtedajšie noviny  (Zdroj: Youtube/TheLahorgue)

Podľa oficiálnych stránok venovaných katastrofe bolo na palube 599 cestujúcich a 135 členov posádky. Zachrániť sa podarilo len necelé štyri desiatky ľudí, väčšinou členov posádky. Na nešťastie sa ale čoskoro zabudlo, pretože Francúzsko sa v tom čase ešte stále spamätávalo z prvej svetovej vojny a taktiež ho čakali ostro sledované prezidentské voľby. 

Viac o téme: Francúzsko Potopenie lodeSs afrique
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu