Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci zistili, čo urobia s človekom dva týždne sedenia: Šokujúce výsledky, ani to nechcite vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Leňošenie na pohovke neprospieva zdraviu. Rastie z toho objem v páse i obsah tuku v tele, zhoršuje sa fungovanie srdca aj pľúc. Stačí však znovu začať športovať a všetko sa zas vráti k normálnemu stavu, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Dva týždne bez pohybu stačia podľa odborníkov na to, aby sa zhoršil metabolický profil, teda pomer medzi svalstvom a tukom v tele, a dokonca aj kardiovaskulárna funkčnosť. Zdravie môže narušiť dokonca i krátkodobé sedenie. Ukázala to štúdia britských vedcov, ktorá bola prezentovaná na poslednom zjazde Európskeho združenia pre štúdium cukrovky (EASD). 

Výskum bol realizovaný na skupine mladých a fyzicky aktívnych dobrovoľníkov, ktorí denne urobili oveľa viac než 10 000 krokov a mali normálnu hmotnosť. Vedci u nich pred začiatkom štúdie zisťovali funkčnosť dýchacej sústavy, merali podiel tuku v tele a srdcovú činnosť. Potom dobrovoľníci dva týždne sedeli denne viac než sto minút a zároveň výrazne menej chodili. 

Vedci zistili, čo urobia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Po štrnástich dňoch leňošenia boli výsledky nemilosrdné - kardiovaskulárna funkčnosť klesla o 1,8 percenta, zhoršila sa funkčnosť pľúc a okamžite vzrástol v tele podiel tuku na úkor svalstva, predovšetkým sa zväčšil objem pásu a tuk sa začal sústreďovať do pečene. Ďalej sa znížila citlivosť na inzulín, ktorý kontroluje metabolizmus glukózy. To vyšliapava cestičku k cukrovke, pretože tkanivá už na tento hormón nereagujú dobre a kontrola glykémie sa môže pozvoľna zhoršovať.

Dobrou správou ale je, že keď sa začneme pohybovať, existuje nádej rýchleho návratu do pôvodného stavu. "Ak znovu začneme s normálnou fyzickou aktivitou, v krátkom čase sa zlepší činnosť srdca a dýchanie, a to platí o tuku v pečeni, o obvode pásu, telesnom tuku aj citlivosti na inzulín," vysvetľuje autorka štúdie Kelly Bowdenová-Daviesová. Dôležitá je podľa nej pravidelná fyzická aktivita, aby sa neprejavili negatívne následky na zdravie, lebo aj malé obmedzenie dennej aktivity môže mať zlý vplyv.

Všetci by sme sa mali viac pohybovať, stačí denne trochu viac chodiť. Fyzická aktivita taktiež pomáha redukovať tuk, ktorý obklopuje srdce. Dokazuje to nová štúdia vedcov z Kodanskej univerzity. V tele existujú dve tukové tkanivá: epikardiálne, ktoré obklopuje srdcový sval, a perikardiálne, ktoré sa nachádza mimo srdcového svalu. Pre metabolizmus a funkciu srdca je významný epikardiálny tuk. 

Vedci zistili, čo urobia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Menej sa vie o riziku spojenom s perikardiálnym tukom, pretože ten nemá priamy kontakt so srdcom. Experti sa však zhodujú, že môže ovplyvňovať srdcovú činnosť nepriamo a môže byť spájaný so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Vedci sledovali tri týždne päťdesiat obéznych osôb, ktoré mali tuk uložený hlavne v bruchu. Zistili, že cvičenie môže mať pozitívny vplyv na srdcové tukové tkanivo, ktoré zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. 

Viac o téme: ZdravieSedenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu