Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VIDEO Najlepšie optické ilúzie roka 2019: Tieto vám dokonale zamotajú hlavu

(Zdroj: Youtube/The Illusion contest)

NEW YORK - Súťaž Najlepšia ilúzia roka, ktorú organizuje spoločnosť Neural Correlate Society v spolupráci s Múzeom mysle, už pozná tohtoročného víťaza. Stal sa ním Frank Force z USA spolu s ilúziou dvojitých osí. Spočíva v triku, vďaka ktorému sa zdá, že sa predmet točí v horizontálnej a zároveň aj vo vertikálnej osi.

Pätnásty ročník súťaže Najlepšia ilúzia roka vyhrala tá od Franka Forcea. Zdá sa, že predmet v jeho triku sa točí  vertikálne aj horizontálne. "Základné matematické rovnice, ktoré tvoria túto ilúziu, sú samy o sebe nejednoznačné z hľadiska rotácie," uviedol Američan. Podľa neho je zaujímavé práve to, že naša myseľ si predmet predstaví ako 3D objekt, zatiaľ čo 3D rozmer nemá s touto ilúziou nič spoločné. 

Druhú cenu získal Haruaki Fukuda, vedec z Tokijskej univerzity, za ilúziu zvanú "Zmena farby". V tejto ilúzii je kopa bodiek, ktoré sa javia buď ako žlté a pohybujú sa horizontálne po obrazovke, alebo sú červené a zelené a smerujú zvisle nadol.

Ryan Mruczek a Gideon Paul Caplovitz z Vysokej školy Svätého kríža a Univerzity Nevada Reno skončili tretí, a to za vytvorenie "Ilúzie rotujúcich kruhov". Aj keď sa stredný kruh v ilúzii neustále otáča jednoduchým otáčavým pohybom, pohyb ostatných okolitých kruhov vytvára ilúziu, že stredný z nich sa hýbe hore a dole, doľava a doprava alebo do tvaru trojuholníka. 

Viac o téme: Optická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu