Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prešov: Hradby z 15. storočia našli tri metre pod zemou

Niektoré časti opevnenia našli až tri metre pod súčasnou úrovňou zeme.
Niektoré časti opevnenia našli až tri metre pod súčasnou úrovňou zeme.

PREŠOV - Archeológovia majú radosť! V Prešove našli zvyšky historického opevnenia z 15. storočia. Nález zaznamenali v lokalite, kde vybudujú nové obchodné centrum.

„Skôr ako sa začne stavať, musí prebehnúť archeologický výskum,“ vysvetlila riaditeľka prešovského Krajského múzea Božena Tomášová. Podľa nej je veľmi prospešné, že Pamiatkový úrad trvá na tom, aby stavbári túto podmienku vždy splnili. „Ak by to tak nebolo, veľká časť našej histórie by zostala navždy zahalená rúškom tajomstva,“ myslí si riaditeľka. Spolu so svojimi spolupracovníkmi tušila, že v tejto časti mesta by sa zvyšky starého opevnenia mohli vyskytovať. „Naše predpoklady sa potvrdili,“ teší sa riaditeľka. Sama však nečakala, že hradby budú až tak hlboko. „Museli sme kopať až tri metre pod úrovňou zeme,“ pripomenula B. Tomášová.

Podľa nej bolo opevnenie zrušené pravdepodobne za čias vlády Márie Terézie, teda v 18. storočí, pretože mestá sa začali rozrastať. Odvtedy sa na ne navršovala zemina. Výskumníkom sa podarilo nájsť jednak hlavné hradby a tiež aj vysunuté, takzvané parkanové hradby. Tie mali za úlohu ochrániť v prípade útoku nepriateľov hlavné hradbové múry. Nález postupne zasypú, ale investor, ktorý obchodné centrum pripravuje, súhlasil, že hradby budú vyznačené na povrchu zeme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu