Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Potápači hlboko v oceáne objavili obrovskú guľu: Žasli, keď videli, čo skrýva vo vnútri

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Ronald Raasch)

NÓRSKO - Hlbokomorskí potápači neďaleko nórskych vôd objavili obrovskú priehľadnú guľu s tisícami kalamárov. Video zachytené Ronaldom Raaschom zachytáva objav, ktorý podľa neho príde raz za život. Guľa sa vznášala asi sedemnásť metrov pod hladinou vody. Podobné vaječné vaky potápači našli na oboch stranách Atlantického oceánu.

Potápačský tím objavil tento obrovský vaječný vak v Nórskom mori, ktorý je súčasťou Atlantiku, úplnou náhodou, keď sa vracali z potápania pri stroskotanej lodi z čias druhej svetovej vojny. Jeden z členov, Ronald Raasch, stretnutie s vaječným vakom obsahujúcim stovky tisíce nevyvinutých kalamárov zaznamenal na video. 

VIDEO Potápači hlboko v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Ronald Raasch)

Vak pripomínal obrovskú priehľadnú guľu, ktorá sa vznášala hlboko pod hladinou vody a asi pätnásť metrov nad morským dnom. Kalamáre druhu illex coindetti sú členom rodiny ommastrephidae, ich vaječné vaky sa našli po celom Atlantickom oceáne, od Nórska až po Stredozemné more. 

VIDEO Potápačom v Anglicku vyrazilo dych: Takéto gigantické stvorenie pod vodou nečakali

Samice vo svojich vaječníkoch a vajcovodoch udržia 50 000 až 200 000 zrelých vajíčok. Dokážu sa reprodukovať celý rok, v závislosti od ročného obdobia to môže trvať niekoľko dní až týždňov. Embryonálny vývoj vajíčka zvyčajne trvá desať až štrnásť dní. Keď sa malé kalamáre vyliahnu, sú z nich aktívni plavci. Aj napriek obrovskej senzácii nejde o prvý podobný nález. "Za dva roky sme zhromaždili dáta z pozorovania osemdesiatich takýchto vakov. Najstarší z nich má tridsať rokov a najmladší má pár týždňov," napísali členovia projektu Gelatinous Sphere Project.

Viac o téme: PotápačKalamárAtlantický oceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu