Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Úrady varujú: Keď uvidíte túto rybu, okamžite ju zabite, je to veľká hrozba!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Robert Field)

GEORGIA - Zamestnanci úradu na ochranu prírodných zdrojov Wildlife Resources Division v americkom štáte Georgia varujú verejnosť pred výskytom inváznej ryby, ktorá sa nečakane objavila vo vodných tokoch v okrese Gwinnett. Pri jej vylovení by mali ľudia postupovať radikálne, pretože tento živočích likviduje pôvodné druhy.

Na Facebooku  sa objavil príspevok, ktorým ochranári upozorňujú verejnosť na výskyt hadohlavca škvrnitého (channa argus). Ide o rybu, ktorá žije v štrnástich amerických štátoch, ale okres Gwinnett je v tomto smere novinkou. To je dôvod, prečo odborníci bijú na poplach a žiadajú všetkých, ktorí ju objavia, aby ju okamžite zabili a zmrazili. Tento druh je totiž veľmi invazívny a jeho výskyt musí byť preto monitorovaný ministerstvom poľnohospodárstva. V opačnom prípade môže zlikvidovať pôvodné druhy vodných živočíchov a vytlačiť ich z ich prirodzeného prostredia.

"To, že máte hadohlavca vo vašom regióne, nie je dobrá správa," uviedla organizácia Wildlife Resources Division s tým, že stále neodhalila spôsob, akým ryba prenikla do tejto lokality. Kompetentní sa o nej dozvedeli vďaka rybárovi. "Podnikáme kroky, aby sme zistili, či sa nachádza iba v tomto vodnom útvare. Dúfame, že skorými opatreniami zabránime jej šíreniu v Georgii." 

VIDEO Úrady varujú: Keď
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Japan Fishing Club)

Hadohlavec môže dorásť do veľkosti až jedného metra. Verejnosť sa na stránke oboznámila aj s jasnými pokynmi:

  • rybu treba okamžite zabiť a zmraziť
  • ak máte možnosť, odfoťte ju
  • miestnej pobočke Wildlife Resources Division treba poslať hlásenie o lokalite, kde bola ryba nájdená, spolu s fotografiami

Úrady zároveň upozorňujú všetkých, ktorí doma chovajú vodné živočíchy, aby sa ich nezbavovali vypúšťaním do riek a jazier. Toto je totiž najčastejší spôsob, akým sa nové druhy rozmnožujú v prostredí, ktoré nie je pre ne prirodzené a narúšajú tak prirodzený ekosystém. Tiež nie je správne zbavovať sa krmiva určeného pre tieto druhy vhadzovaním do vodných tokov.

Viac o téme: Ryba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu