Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Atrakcia v Drienici: Drevení Adam a Eva

Na súsoší Adama a Evy nechýba ani had. Zobraziť galériu (3)
Na súsoší Adama a Evy nechýba ani had. (Zdroj: Nový Čas)

DRIENICA - V rekreačnej oblasti majú novú atrakciu. V Drienici (okr. Sabinov) pribudli obrovské sochy rezbára Marka Mikluša z Klenova pri Prešove. Umelec ich vytvoril z orechového a lipového dreva. Pohľady turistov priťahuje najmä súsošie Adam a Eva.

Od prvého zárezu dláta do dokončenia sôch ubehol mesiac. „Pri rezbárstve nejde o čas, za ktorý sa vám dielo podarí dokončiť. Dôležité je, aby sa podarilo soche vdýchnuť vlastnú tvár,“ vraví M. Mikluš. Vytvoril sochy rodiny, Adama a Evy a poslednú plastiku nazval Ľúbosť. Rodina je vyrezaná z lipy, ktorá rástla v dedine pred kostolom. „Kúpil som ju pred dvoma rokmi, keď upravovali priestranstvo a strom zrezali,“ podotkol rezbár.

Ďalšie sochy sú zase z orechového a javorového dreva. „Je v podstate jedno z akého stromu sa dielo tvorí. Dôležité je, aby mal správny tvar. Nesmie to byť rovná doska, ale už na prvý pohľad ma musí niečím zaujať. Rozdiel medzi mäkkým a tvrdým je len technický. Napríklad pri tvorbe sochy z orecha musím pracovať o päťdesiat percent viac, ako keď ju robím z lipy,“ poznamenal rezbár, ktorý je rád, že v poslednej dobe sa aj u nás zvyšuje záujem o tradičnú slovenskú kultúru. „Badať, že ľudia už nemyslia len na plné peňaženky, ale sú ochotní investovať aj do umenia,“ teší sa M. Mikluš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu