Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vodiči, pozor! V aute na vás číhajú hrozby, o ktorých ste netušili: Spôsobujete si ich sami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V interiéri bežne využívaného osobného auta je množstvo baktérií a mikróbov, ktoré môžu veľmi nepriaznivo vplývať na zdravie posádky. Veľká časť sa tam dostane na podrážkach topánok, z neumytých rúk, ale niektoré baktérie si vypestujeme sami tým, že v aute konzumujeme rozličné jedlá a nápoje.

"Viaceré výskumy ukázali, že nielen znečistená klimatizácia môže byť zdrojom vážnych ochorení. Celková pravidelná dezinfekcia automobilu výrazne prispieva k lepšiemu komfortu jazdy. V aute sa totiž bežne nachádzajú nebezpečné mikróby a baktérie, ktoré môžu vyvolávať napríklad nepríjemné črevné problémy," vysvetľuje prevádzkový AAA AUTO, Petr Vaněček.

Až tri pätiny motoristov vo vozidle pravidelne konzumujú jedlo a nápoje. Nedojedené zvyšky, roztrúsené omrvinky alebo vyliate nápoje sa potom stávajú živnou pôdou pre rôzne druhy plesní a baktérií. Niektorí ľudia si vo vozidle doslova zriadia odpadkový kôš. Samostatnou kapitolou sú štvornohí maznáčikovia, ktorých v aute ich majitelia často prevážajú. Výsledkom je, že v interiéri automobilu sa spúšťajú hnilobné procesy a zo zárodkov sa množia baktérie, ktoré môžu výrazne ovplyvniť zdravie cestujúcich. 

Vodiči, pozor! V aute
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ženy vodičky a mejkap

Veľa vodičiek naviac využíva svoje auto aj ako kozmetický salón, kde sa stihnú upraviť a namaľovať. Nánosy mejkapu a ostatných líčidiel sa potom objavujú aj na volante, riadiacej páke, ručnej brzde či na dverách. Práve mejkap zanecháva na materiáloch interiéru viditeľné škvrny, ktoré sa veľmi ťažko odstraňujú. 

Vodiči, pozor! V aute
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Predávajte len čisté auto

Podľa odborníkov stav auta výrazne ovplyvňuje jeho hodnotu pri ďalšom predaji. Určite zaň dostanete viac peňazí, pokiaľ bude jeho interiér čistý a nebude zapáchať.  Tak, ako aj svoju domácnosť udržiavame pravidelne čistú a staráme sa o poriadok, aj vnútorný priestor nášho vozidla by mal byť pravidelne čistený a dezinfikovaný. Nestačí ho len povysávať raz za tri mesiace a nešetrite ani na tepovaní a odbornom vyčistení autosedačiek, najmä pokiaľ často vozíte deti. 

Rady, ako si udržať v aute poriadok

K udržaniu poriadku a čistoty vo vozidle môže pomôcť dodržiavanie niektorých jednoduchých zásad. Na odpadky používajte igelitové vrecko, nehádže ich priamo na podlahu. Občas pretrite volant, kľučky dverí a riadiacu páku dezinfekčnými utierkami. Ak sa vám stane, že v aute rozlejete nejaký sladký nápoj, použite čo najskôr na vyčistenie aspoň čistú vodu a povrch vysušte. Pri jedení používajte servítku, aby ste minimalizovali množstvo omrviniek. Auto pravidelne vysávajte. Celkový stav vozidla je totiž vizitkou jeho majiteľa. 

Viac o téme: AutoBaktérie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu