Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sexy otcovia plodia sexy synov

LONDÝN - Pokiaľ chcú mať matky sexy synov, musia si nájsť vhodného darcu semena, ktorý je tiež sexy. Podľa britských odborníkov je totiž atraktivita dedičná a sexy otcovia plodia sexy synov. Lenže zatiaľ sa to potvrdilo len u octomiliek.

Octomilky (dvojkrídly hmyz) používajú genetici ako modelový organizmus pri preukazovaní množstva dedičných zákonitostí. A odborníci z University of Exeter sledovali skupinku octomiliek, ktoré sa náhodne párili. S niektorými samcami sa samice párili veľmi ochotne, a to už po dvoch minútach, u iných si naopak dávali na čas aj dve hodiny. Britskí genetici teda usúdili, že samci páriaci sa po veľmi krátkej dobe od stretnutia so samicou musia byť atraktívnejší.

Vedci teda sledovali, ako úspešní pri kopulácii budú samčekovia tých otcov, ktorí predtým boli veľmi rýchli alebo naopak veľmi pomalí. Testy synov boli jednoznačne preukázateľné. Potomkovia úspešných otcov boli opäť úspešní, zatiaľ čo potomkovia neúspešných samcov museli opäť na svoju kopuláciu dlho čakať.

„Atraktivita pravdepodobne nemôže byť definovaná individuálnymi charakteristikami, takže teda nie je jediný telesný atribút, ktorý zohľadňujú samice octomiliek pri párení. Ale je pre ne určite výhodné mať sexy synov, ktorí majú väčšiu šancu prilákať samice a mať viac potomkov,“ tvrdí profesor David Hosken, autor štúdie. Jeho tým tiež verí, že tento evolučne podmienený jav bude platiť aj pri ďalších živočíchoch vrátane človeka.

„Je možné, že atraktivita je dedičná v celej živočíšnej ríši. Dokonca by to mohol byť aj prípad človeka, že najpríťažlivejší otcovia majú tiež najžiadanejších synov, čo pre môjho syna bude zlá správa,“ s humorom dodal Hosken. Závery jeho štúdie boli uverejnené v odbornom časopise Current Biology.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu