Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

40. výročie kurióznej autotransfúzie: Vojakovi vrátili jeho krv!

Vladimír Hatala (60) si cez Vianoce pripomenie 40. výročie kurióznej autotransfúzie. Zobraziť galériu (2)
Vladimír Hatala (60) si cez Vianoce pripomenie 40. výročie kurióznej autotransfúzie. (Zdroj: Nový Čas)

POPRAD - Príbeh ako vystrihnutý z filmu. Vlado Hatala (60) ešte ako vojak daroval krv. Na druhý deň ho náhle hospitalizovali a museli ho operovať. Pri transfúzii použili jeho vlastnú krv. Dnes je to bežná vec, ale vtedy toho boli plné noviny. Keď sa o tom dozvedela Hatalova manželka, išla za ním do nemocnice a vo dverách porodila.

Kuriózny prípad sa stal na Vianoce pred štyridsiatimi rokmi desiatnikovi Vladimírovi Hatalovi z Popradu. V jeden deň daroval v martinskej nemocnici krv a na druhý deň mu ju vrátili do žíl. S bolesťami žalúdka ho previezli na chirurgické oddelenie, kde sa ho rozhodli operovať. Bola potrebná transfúzia. Lekári celkom náhodou siahli po ampulke s jeho krvou.

„Ani vo sne by mi nenapadlo, že budem sám sebe darcom,“ spomína si dnes na udalosť z mladosti čerstvý šesťdesiatnik.

40. výročie kurióznej autotransfúzie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)
Podľa lekárky Márie Didekovej z Popradu je dnes autotransfúzia bežná vec, ale s takýmto promptným vrátením krvi sa počas svojej praxe ešte nestretla. Vtedy však lekári nad udalosťou krútili hlavami a prípadu boli plné noviny.

Desiatnik Hatala bol čerstvo ženatý, a keď ho prišla pozrieť do nemocnice tehotná manželka, rovno vo dverách porodila. „Bol to syn. Doktor nám kvôli záujmu médií dovolil byť spolu na izbe celé dva dni,“ s úsmevom spomína V. Hatala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu