Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Holíte si intímne partie? O tomto zistení vedcov by ste mali vedieť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

COLUMBUS - Doterajšie štúdie tvrdili, že depilácia intímnych partií vytvára živnú pôdu pre pohlavné choroby a podporuje ich prenos. Posledný výskum amerických vedcov túto teóriu ale vyvrátil. Podľa ich záverečnej správy zverejnenej v časopise PLOS ONE neexistuje súvislosť medzi odstraňovaním chĺpkov a šírením týchto ochorení.

Súvislosťou medzi holením intímnych partií a nákazou pohlavnými chorobami sa zaoberala štúdia v roku 2013, ktorá bola vykonaná na jednej francúzskej klinike. Výsledky vtedy potvrdili, že až 93 percent pacientov, ktorí mali tento typ ochorenia, sa pravidelne depilovalo. O niekoľko rokov neskôr publikoval British Medical Journal výsledky globálneho online prieskumu. Ten tiež uvádzal, že medzi úrovňou ochlpenia a pravdepodobnosťou nákazy je určitá súvislosť.

Vedci z Ohio State University sa rozhodli overiť tieto zistenia a vo svojom nedávnom výskume oslovili 214 študentiek vysokých škôl. Chceli zistiť, či naozaj existuje vzťah medzi extrémnou starostlivosťou o ohanbie a nákazou chlamýdiami alebo kvapavkou. Extrémna starostlivosť zahŕňa odstraňovanie ochlpenia najmenej raz týždenne počas posledného roka alebo najmenej šesťkrát za posledný mesiac. 

Holíte si intímne partie?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac ako 98 percent oslovených dievčat potvrdilo iba určitú úroveň odstraňovania chĺpkov, 53,6 percenta si extrémne upravovalo intímne partie za posledný rok a 18 percent v poslednom mesiaci.  Iba v jednom prípade z desiatich však boli diagnostikované chlamýdie alebo kvapavka. Z toho vyplýva, že neexistuje priama súvislosť medzi častou depiláciou a výskytom jednej z týchto infekcií. "Autori predchádzajúcich výskumov sa respondentov pýtali na to,  či sa u nich niekedy vyskytla sexuálne prenosná infekcia. Nezisťovali však, či túto infekciu aktuálne majú. Preto je ťažké prepojiť akékoľvek návyky v starostlivosti s pohlavne prenosnými chorobami," uviedla autorka štúdie Jamie Lusterová. Predchádzajúce pozorovania podľa nej nezohľadnili ani počet sexuálnych partnerov opýtaných alebo ich obľubu v sexuálne nebezpečných praktikách. 

Holíte si intímne partie?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred pohlavnými chorobami, je používanie ochrany a sex s jedným partnerom. Záverečná správa štúdie zároveň informovala, že takmer dve tretiny účastníčiek potvrdili, že majú skúsenosť s nejakým druhom zranenia, ku ktorému došlo práve pri odstraňovaní chĺpkov. Takže aj keď extrémna starostlivosť o intímne partie priamo nesúvisí s možnosťou nákazy pohlavnými infekciami, určite nie je úplne bezpečná.   

Viac o téme: HolenieIntímne partieOdstraňovanie ochlpenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu