Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stres spôsobuje vážne dermatologické ťažkosti

MIAMI – Stres škodí nielen psychike, ale narušuje tiež rovnováhu v telesných systémoch človeka. Veľmi viditeľne sa prejaví na tom, čo sa snažíme udržovať väčšinnou v najlepšej kondícii – na pleti a vlasoch.

Nadmerná záťaž spôsobuje akné, krehké nehty, vypadávanie vlasov a ďalšie dermatologické ťažkosti. „Počas rokov, kedy som liečila stovky ľudí s kožnými problémami ako ekzémom, akné či psoriázou, videla som, ako môže stres zničiť kožu a spôsobiť neočakávane zápal, ktorý naviac spôsobuje ľuďom ešte viac stresu. Keď sa človek naučí, ako zvládať účinky stresu na koži, môže si pomôcť zmierniť niektoré úzkosti a symptómy,“ verí doktorka Flor A. Mayoralová z University of Miami.

Pri stresovej situácii sa do tela vylučuje veľa hormónov kortizolu, ktoré telo pripravujú na zvýšenú záťaž. Lenže tento hormón naviac zvyšuje produkciu mazu v koži a vedie k väčšiemu zápalu pleti. Pri strese môže tiež dochádzať k náhlemu vypadávaniu vlasov. Niekedy sa to prejaví až tri mesiace po silnom stresujúcom zážitku.

„Stres ovplyvňuje ľudí rôzne, niekedy môže spôsobiť vred alebo srdcový infarkt, inokedy môžu ľudia prísť o vlasy. Strata vlasov je normálna odpoveď na stres, ale pacienti by mali navštíviť dermatológa, aby stav zhodnotil a predišiel ďalším zdravotným dôsledkom. Pacientov tiež vyzývam, aby sa vyhli všetkým šialeným diétam, kedy je denne povolené len jedno či dve jedlá, pretože to vedie k nedostatočnej výžive. A prudká strata váhy vedie rovnako ku strate vlasov,“ tvrdí Mayoralová.

Pozri sa človeku na ruky a uvidíš, ako je vystavený stresu. To je podľa americkej dermatologičky pravdivým porekadlom. Nadmerná záťaž skutočne postihne v prvom rade aj nechty, ktoré sa začnú štiepiť či inak deformovať. Stresovaní ľudia majú tendenciu ruky viac zamestnávať, do všetkého ťukajú a škrabú alebo si dokonca okusujú nechty. Psychický stres sa často prejaví na koži ekzémami či lupienkou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu