Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Kostým slona ukrýva hrôzostrašnú pravdu: Ani nechcite vidieť, ako pod ním vyzerá

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Save Elephant Foundation)

KANDY - Tradičný budhistický sprievod Esala Perahera, ktorý sa pravidelne koná v meste Kandy na Srí Lanke, je známy bohatou výzdobou a žiarivými svetelnými efektmi. V sprievode kráčajú aj pompézne pôsobiace slony zahalené v lesklých kostýmoch. Po ich odložení je však pohľad na zvieratá priam desivý a v ničom nepripomína slávu festivalu.

Sedemdesiatročná slonica Tikiri je jedným zo slonov, ktoré pravidelne absolvujú hlučný sprievod Esala Perahera vedúci k Chrámu Budhovho zuba. Zviera zahalené v lesklom kostýme kráča niekoľko kilometrov v spoločnosti tanečníkov a bubeníkov v žiare a dyme ohlušujúcich ohňostrojov a svetelných efektov. Jeho účastníci veria, že ide o rituál, ktorý ich má požehnať a posilniť. Lesk a pompéznosť sprievodu však končí v momente, keď zo zvierat zvlečú bohato zdobené kostýmy. V tej chvíli sa naskytne divákovi desivý pohľad na vychudnuté zvieratá, ktorým trčia kosti a visí na nich koža. 

FOTO Kostým slona ukrýva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Save Elephant Foundation)

"Toto je Tikiri a je jedna zo šesťdesiatich slonov, ktoré musia tento rok pracovať na festivale Perahere. K prehliadke sa pripojí každý večer počas desiatich dní a kráča až do noci niekoľko kilometrov uprostred hluku, ohňostroja a dymu. Nikto nevidí jej zúbožené kostnaté telo, pretože má na sebe kostým. Nikto nevidí ani slzy v jej očiach, pretože jej do nich svietia ostré svetlá prenikajúce cez masku. Ako sa môže toto všetko nazývať sprievodom požehnania, keď počas neho trpí život?" pýta sa nadácia Save Elephan Foundation na svojej facebookovej stránke, kde zverejnila aj fotky úbohej slonice.

FOTO Kostým slona ukrýva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Save Elephant Foundation)

Aktéri sprievodu podľa nej porušujú zásady samotného Budhu, na počesť ktorého sa toto podujatie koná. "Milovať, neubližovať, nasledovať cestu milosrdenstva a súcitu, toto je Budha. Je čas ho nasledovať," nešetria kritikou aktivisti. Týmto spôsobom naliehajú na ľudí, aby apelovali na premiéra Ranila Wickremesinghea, aby ukončil túto krutosť. Vďaka rôznym iniciatívam nadácie sa už podarilo zachrániť stovky slonov z Thajska a ďalších krajín. Príspevok vyvolal na sociálnej sieti obrovský ohlas a zostáva len dúfať, že iniciatíva nebude zbytočná a dôjde v tomto smere k náprave. K celej situácii sa vyjadril aj predstaviteľ Chrámu Budhovho zuba a všetkých ubezpečil, že o zvieratá je postarané a Tikiri kontroloval veterinár.

Viac o téme: FestivalSlonSrí lankaTýranie zvierat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu