Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tretina Britov si myslí, že Mount Everest sa nachádza v Európe

Najvyššia hora sveta Mount Everest
Najvyššia hora sveta Mount Everest (Zdroj: Nový Čas)

LONDÝN – Zemepisné znalosti každého tretieho Brita sú otrasné. Veria totiž, že najvyššia hora sveta sa nachádza v Európe. Mount Everest správne do nepálskych Himalájí nezaradí tretina obyvateľov ostrovného kráľovstva, a celá polovica nevie, že najdlhšou riekou sveta je Níl.

Štúdiu si nechala vypracovať redakcia National Geographic, ktorú výsledky prieskumu veľmi sklamali aj z toho dôvodu, že za najpozoruhodnejší prvok krajiny označuje väčšina Britov svoju najbližšiu samoobsluhu.

Tretina opýtaných si myslela, že Mount Everest se nachádza buď v Alpách, alebo priamo v Spojenom kráľovstve. Len polovica respondentov správne uviedla, že najdlhšia rieka na svete je Níl. Našli sa aj takí, aj keď ich našťastie nebolo veľa, ktorí za najdlhšiu rieku označili Temžu.

„Zemepis nám pomáha získať povedomie o svete a pozrieť sa tvárou v tvár takým problémom, ako sú klimatické zmeny, energia, produkcia jedla, vojna s terorizmom, nedostatok vody a chudoba,“ verí David Lambert, výkonný riaditeľ britskej vzdelávacej spoločnosti Geographical Association.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu