Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci varujú: Fajčíte alebo pijete alkohol pred spaním? Kvôli tomuto s tým prestaňte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Výsledky, ku ktorým sa počas svojho výskumu dopracovali vedci z Florida Atlantic University, nepotešia tých, ktorí si pred spánkom radi doprajú pohárik či cigaretu. Podľa ich záverečnej správy totiž práve tieto neresti dokážu rozbiť spánkový režim oveľa viac než pitie kávy.

Kofeín je dlhodobo považovaný za nepriateľa únavy a spánku. Americkí vedci však vo svojej štúdii potvrdili, že pitie alkoholu alebo fajčenie pred spaním naruší váš nočný spánok ešte viac ako hnedý lahodný mok.

Vedci varujú: Fajčíte alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Do výskumu bolo zapojených 785 respondentov, ktorých monitorovali  5164 dní a nocí. Okrem počtu hodín spánku sledovali aj jeho kvalitu. Zároveň sledovali, aké množstvo alkoholu, kofeínu alebo nikotínu skonzumovali respondenti štyri hodiny pred spaním. Alkohol síce uvoľní zmysly, ale spánok bol po jeho konzumácii nekvalitný a ráno sa cítili viac unavení. S fajčením to bolo ešte horšie. Neskoré večerné a nočné fajčenie im skrátilo nočný odpočinok v priemere o 42 minút. 

Vedci varujú: Fajčíte alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z uvedeného vyplýva, že kofeín skonzumovaný štyri hodiny pred spaním je to najmenšie zlo v porovnaní s alkoholom a nikotínom spotrebovaným v tom istom čase. Autori výskumu zároveň varujú, že aj v tomto prípade existujú odchýlky. Niektorým ľuďom totiž stačí iba jeden dúšok kávy a už nemôžu zaspať. Odporúčajú preto sledovať jej individuálne účinky na organizmus a rešpektovať reč svojho tela.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu