Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Majitelia pri sťahovaní natrafili na poklad na FOTO: Mali ho celé roky doma a ani o tom netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BATH - V aukčnej sieti Aldridges v anglickom meste Bath bola za astronomickú čiastku predaná vzácna porcelánová miska. Jej majitelia ju mali roky položenú na polici bez toho, aby jej venovali nejakú pozornosť. O názor požiadali odborníka až vtedy, keď sa jej chceli zbaviť kvôli sťahovaniu. Dražitelia sú nadšení, pretože konečná suma niekoľkonásobne prekročila počiatočný odhad ceny.

Porcelánovú misu pochádzajúcu z 18. storočia z čias cisára Yongzhenga, ktorá dlhé roky stála na poličke v obývačke domu v Bath, vydražili za 220 000 libier (cca 240 000 eur). Kupcom sa stal nemenovaný Číňan. Počiatočný odhad ceny bol pritom desaťnásobne nižší, takže výsledná suma potešila nielen pôvodných majiteľov, ale aj aukčnú sieň Aldridges. 

Majitelia pri sťahovaní natrafili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Aldridges of Bath Ltd.)

"K miske ma priviedol telefonát jednej pani, ktorá žije neďaleko Bathu. Požiadala ma, aby som si ju prišiel prehliadnuť, pretože sa sťahujú do menšieho a potrebujú z domu vypratať nejaké veci," hovorí dražiteľ Ivan Street. Majiteľka vôbec netušila, že má doma taký vzácny kúsok. 

Majitelia pri sťahovaní natrafili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Aldridges of Bath Ltd.)

Odborník tiež zistil, že za posledných pätnásť rokov boli vydražené iba štyri podobné nádoby. Cisár Yongzheng totiž zotrval na tróne len trinásť rokov, a tak je predmetov z obdobia jeho vládnutia málo a sú tým pádom veľmi vzácne. 

Viac o téme: MisaDražbaPokladAukcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu