Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Čokoláda kedysi vyzerala ako pivo

BERKELEY – Čokoládu vynašli stredoamerickí indiáni údajne úplne omylom a pred viac než 3-tisíc rokmi. Tvrdia to kalifornskí archeológovia, podľa ktorých bol nápoj z kakaových bôbov známy o päťsto rokov skôr, ako sa doteraz tvrdilo.

Od tej doby jeho výroba pokročila a dnes poznáme čokoládu predovšetkým ako tuhú najobľúbenejšiu cukrovinku. Pôvodní obyvatelia Hondurasu údajne však pôvodne chceli vytvoriť niečo ako pivo.

Zvyšky čokoládového nápoja boli identifikované na nádobách, ktorých vznik sa pripisuje rokom 1100 až 800 pred Kristom. Úlomky keramiky boli pritom objavené pri Puerto Escondido v Hondurase.

Dnes sa čokoláda vyrába zo semien kakaovníka, lenže tisíc rokov pred Kristom pôvodní indiáni používali z bôbov skôr šupku a snažili sa ju kvasiť na nápoj podobný pivu.

„Bolo to pivo s vysokým obsahom alkoholu. Ale nechutilo by to ako čokoláda, ktorú máme dnes,“ tvrdí spoluautorka správy antropologička Rosemary Joyceová z University of California.

„Asi tristo rokov neskôr začali ľudia používať odhodené kvasené semená na prípravu nealkoholického nápoja, ktorý bol vysoko ocenený, napriek tomu, že bol veľmi horký,“ dodal ďalší autor, antropológ John Henderson z Cornell University v Ithace.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu