Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pivo spôsobuje demenciu

BRATISLAVA - Nadmerná konzumácia piva spôsobuje alkoholickú demenciu. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii Alojz Rakús, vedúci Katedry psychiatrie Fakulty zdravotníckych špecializačných štúdií Slovenskej zdravotníckej univerzity.

K rôznym druhom demencie prichádza u ľudí zvyčajne až po šesťdesiatom roku života. U ľudí, ktorí pijú často pivo, sa však môže objaviť už po tridsiatke. "Mnohí ľudia pivo nepovažujú za alkohol, ale pivo je obzvlášť nebezpečné z hľadiska alkoholickej demencie, od piva sa osprostieva," upozornil Rakús.

Odumieranie mozgových buniek však nespôsobuje samotný alkohol, ale lupulín, ktorý je pre ne približne desaťkrát toxickejší ako barbituráty. Nachádza sa v chmele a má sedatívne, upokojujúce účinky, čo niekedy využívajú ľudia, ktorí majú problémy s nespavosťou. Ako prezradil Rakús, poznatok potvrdil prieskum v Nemecku. Oveľa viac alkoholických demencií diagnostikovali v "pivných" oblastiach ako Bavorsko, než v krajinách, kde sa pije častejšie víno a tvrdý alkohol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu