Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zbiera tajomstvá vojakov

Ľubomír Horňák je hrdý na svoju zbierku poľnej pošty. Zobraziť galériu (2)
Ľubomír Horňák je hrdý na svoju zbierku poľnej pošty. (Zdroj: Nový Čas)

NITRA - Vie, čo vojakov tešilo i trápilo! Ľubomír Horňák (56) z Nitry zbiera poľnú poštu vojakov z prvej a druhej svetovej vojny. Z nej sa dozvedá nielen o utrpení mužov na fronte, ale aj to, ako počas bojov túžili po objatí manželiek a frajeriek.

Ľubomír Horňák zozbieral 1700 kusov korešpondenčných lístkov či pohľadníc. Z toho 1 200 kusov pochádza z 1. svetovej vojny, zvyšok z druhej. Poštu posielali vojaci z frontov v Poľsku, Taliansku, Francúzsku či z ruského zajatia ženám a priateľkám na dnešné územie Slovenska a Česka. Napríklad Adolf, mladý legionár v Taliansku, sa v roku 1919 poďakoval manželke Mařenke za balík, z ktorého mu chutilo najmä údené mäso, ale čas by mu vraj lepšie ubehol s kvapkou koňaku alebo rumu.

„Najintímnejšie dôverné pikantérie, aké si píše dnešná mládež cez internet, by ste vo vtedajšej pošte hľadali márne. Darmo, bola to iná generácia,“ smeje sa zberateľ. Kuriozitkou je výčitka jednej manželky, ktorá mužovi pripomína, že sa fláka v bojoch, pričom doma je plno roboty...
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu