Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Neuveriteľný objav v Mexickom zálive: Už dlho sme o tom tušili, teraz to vieme!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VERACRUZ - V Mexickom zálive objavili vedci z univerzity vo Veracruze a mexického Národného technologického inštitútu päť nových koralových útesov, ktoré dokopy vytvárajú jeden obrovský koridor dlhý 500 kilometrov. Ide o ďalší dôkaz o tom, že o podmorskom svete ľudstvo stále toho nevie veľa. Mohutné útesy vraj ukrývajú bohatý biotop pre rozmanité živočíšne a rastlinné druhy.

Koralové útesy Corazones, Pantepec South, Piedras Altas, Los Gallos a Camaronera patria k mohutnému koridoru útesov v Mexickom zálive a ich objav potvrdili len pred pár dňami mexickí vedci. "O ich existencii sme špekulovali už dlhšie. Z biologického hľadiska sú veľmi aktívne a produktívne," vysvetlil člen výskumného tímu Leonardo Ortiz Lozano. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Klimatické otepľovanie je príčinou vymierania koralov vo viacerých častiach Mexického zálivu. Oblasť, kde došlo k najnovšiemu objavu, je nechránená a vedci sa preto snažia, aby sa dostala na zoznam chránených území ešte predtým, ako sa v nej začnú realizovať aktivity spojené s ropným a plynárenským priemyslom.

"Chceme, aby bol koralový koridor oficiálne uznaný za chránenú oblasť," vyjadrili svoje želanie objavitelia jedinečného prírodného úkazu. Rokujú už o tom s Mexickým strediskom environmentálneho práva. "Musíme zohľadniť fakt, že región živí stovky rybárov. Preto je potrebné vytvoriť také podmienky, ktoré neohrozujú ich živobytie a zároveň chránia túto oblasť plnú vzácnej morskej fauny," dodal Lozano.

Viac o téme: Mexický zálivKoralový útes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu