Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Posledná, čo prežila Titanic

Angličanka Millvina Dean (95) bola najmladšou pasažierkou, ktorá prežila stroskotanie Titanicu. Dnes je aj jedinou žijúcou.
Angličanka Millvina Dean (95) bola najmladšou pasažierkou, ktorá prežila stroskotanie Titanicu. Dnes je aj jedinou žijúcou.

LONDÝN – Ako dvojmesačná sa stala najmladšou pasažierkou Titanicu, ktorá prežila potopenie lode.

Ako 95-ročná sa Angličanka Millvina Dean zapísala do histórie po druhýkrát. Po nedávnej smrti predposlednej žijúcej pasažierky Titanicu sa stala poslednou, ktorej sa podarilo osudného dňa 15. apríla 1912, na rozdiel od 1 500 obetí katastrofy, zachrániť.

V apríli toho roku sa jej rodina vybrala podnikať do amerického Kansasu. „Mali sme cestovať inou loďou. Pre štrajk baníkov sme sa však nakoniec nalodili na Titanic,“ rozpráva Millvina, ktorú po náraze lode do ľadovca zachránili zabalenú vo vreci. Spolu s ňou tragédiu prežila aj jej matka Ettie a vtedy dvojročný brat. Telo otca Bertrama však nikdy nenašli.

Millvina si na nehodu Titanicu počas jeho vôbec prvej plavby zo Southamptonu do New Yorku nespomína. Spomienky jej však odovzdala matka, podľa ktorej spali v čase tragédie všetci hlboko v podpalubí. „Otec nám prikázal okamžite vstať a ponáhľať sa na hornú palubu. Tam nám pomohol do záchranných člnov, pričom sám ostal na palube. Veril, že ho zachránia, ale mýlil sa,“ dodáva Millvina.

Vdova, žijúca dnes v starobinci, sa stala poslednou žijúcou pasažierkou Titanicu po smrti 96-ročnej Angličanky Barbary West Dainton 16. októbra tohto roku. Američanka Lillian Asplund, ktorá bola vzhľadom na svoj vtedajší vek päť rokov posledná, ktorá sa na tragédiu sama pamätala, zomrela minulý rok krátko pred svojimi stými narodeninami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu