Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Dievčatko si z výletu donieslo kliešte: O pár dní zostalo paralyzované, varovanie matky!

Heidi Ganahlová varuje verejnosť pred vzácnou formou paralýzy. Zobraziť galériu (3)
Heidi Ganahlová varuje verejnosť pred vzácnou formou paralýzy. (Zdroj: FB/Heidi Ganahl)

COLORADO - Matka z Colorada varuje ľudí na Facebooku po tom, čo jej dcéra Jenna utrpela vzácnu formu paralýzy po jednodňovom kempingovom výlete. Po príchode domov jej mama našla pár kliešťov vo vlasoch. Desať dní po návrate z kempu sa u Jenny prejavila paralýza spodnej časti tela.

Heidi Ganalhová našla po kempingovom výlete niekoľko veľkých kliešťov vo vlasoch svojej dcéry. Vybrala ich, zavolala lekárovi a sledovala uhryznuté miesta. „Trvalo mi týždeň, kým som o tom napísala, pretože to bolo desivé. Chcem oznámiť svojim priateľom s deťmi, aby boli v pohotovosti,“ napísala Heidi vo facebookovom príspevku.

Sedemročná dcéra Jenna sa začala cítiť zle, lekári neverili, že príčinou sú uhryznutia kliešťov. Desať dní po návrate z kempu utrpela paralýzu spodnej časti nohy a druhej nohy. „Jej noha a holenná kosť ‚zaspali‘. Mala som zlý pocit, zavolala som lekárovi a ten povedal, že ju mám priviesť do nemocnice,“ dodáva Heidi v príspevku.

Snímka, ktorú Heidi zverejnila k svojmu varovaniu pred kliešťami (vpravo Jenna).
Zobraziť galériu (3)
Snímka, ktorú Heidi zverejnila k svojmu varovaniu pred kliešťami (vpravo Jenna).  (Zdroj: FB/Heidi Ganahl)

V Detskej nemocnici Colorado v Anschutzi lekári zistili, že paralýzu spôsobili kliešte. Ide o infekčné ochorenie zapríčinené neurotoxínom, ktorý je produkovaný slinnými žľazami kliešťov.


Čítajte aj: VIDEO Dôchodca vypil neprevarenú vodu, dva mesiace mal silný kašeľ: TOTO mu vytiahli z krku!


Ak je parazit prisatý príliš dlho alebo sa z tela nevyberie celý kliešť, toxín sa prenesie na hostiteľa. Ukázalo sa, že časť z tiel parazitov zostala v pokožke Jenninej hlavy.

Na snímke Jenna.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke Jenna.  (Zdroj: FB/Heidi Ganahl)

„Dvanásť hrozných hodín sme čakali, či lekári budú schopní odstrániť malé kusy kliešťov, ktoré naďalej produkovali toxín,“ opísala Heidi. Ak by sa to lekárom nepodarilo, mohlo dôjsť k respiračnému zlyhaniu alebo dokonca k smrti. Našťastie, Jenna je po zákroku lekárov v poriadku.

Viac o téme: KliešteParalýza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu