Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Robin Hood sa už neschová, Sherwoodsky les redne rýchlo

(Zdroj: Nový Čas)

NOTTINGHAM - Keby dnes žil Robin Hood, šerif z Nottinghamu by nemal asi príliš veľa roboty s jeho hľadaním v Sherwoodskom lese. Ten sa kedysi rozprestieral na ploche 40-tisíc hektárov naprieč celým Nottinghamom.

Z Nottinghamshire na juhu až k Sheffieldu na severe. Dnes tvorí srdce lesa asi 180 hektárov plus malé kúsky, roztrúsené po celej oblasti. Experti sa pritom obávajú, že ak sa skoro nezakročí, už nebudú schopní vzácne a ohrozené duby zachrániť. Svoje sily v súčasnosti spojilo asi pätnásť organizácií, ktoré dúfajú, že získajú grant 50 miliónov libier (asi 2,4 miliardy Sk) prostredníctvom decembrovej televíznej súťaže.

"Ak sa vás niekto opýta na niečo typicky anglické alebo britské, mnohí ľudia vám odpovedajú Sherwoodsky les a Robin Hood. Sú súčasťou našej národnej identity... Sherwoodsky les je však skutočné miesto a skutočný les potrebuje tiež pomoc," uviedol Austin Brady, regionálny riaditeľ East Midlands Conservancy Forestry Commission.

Briti milujú svoj les, v ktorom údajne v 13. storočí žil legendárny zbojník Robin Hood. Podľa povesti tento šľachtic zbavený vlastníctva bohatým kradol a chudobným dával. Les pritom používal ako svoje útočisko pred obávaným šerifom z Nottinghamu. Jedným z najstarších a najoslavovanejších pozostatkov pôvodného Sherwoodskeho lesa je Major Oak neďaleko Edwinstowe, kde sa v kostole Svätej Márie podľa legendy Robin oženil s Marionou.

Podľa historikov práve z týchto čias pochádzajú aj mnohé sherwoodske duby. Lesníci zase tvrdia, že kolekcia starovekých dubov je jednou z najväčších v Európe. Obávajú sa však toho, že ich počet stále klesá.

Celé stáročia les vyrubovali z rozličných dôvodov - materiál na stredoveké lode, zem potrebná pre polia alebo uhoľné bane či rozvoj miest. Drevo z lesa napríklad použili aj pri stavbe londýnskej Katedrály Svätého Pavla. Dnes si čas a podľa niektorých aj klimatické zmeny vyberajú svoju daň. Doteraz v priemere každý rok padol jeden starý dub.

Tento rok však už takto skončilo sedem stromov. Podľa hlavného lesníka sa toto číslo ešte zvýši. Na rozlohe 180 hektárov, známych aj ako bijúce srdce Sherwoodu, je v súčasnosti 997 starovekých dubov. Asi 450 z nich stále "žije", z čoho 250 je v dobrom stave, kým dvesto je vážne poškodených. Zvyšné stromy už odumreli. Pre les sú však stále dôležité. Najmä pre živočíchy, ktorým poskytujú domov. Lesníci sa podľa Paula Cooka o duby starajú. Každý z nich má svoj "prevádzkový plán" a niektorým dali aj mená, ako Medusa, Stumpy či Twister.

Staroveké duby sa v priemere dožívajú asi deväťsto rokov, z ktorých tristo rastú, tristo žijú a tristo umierajú. Zo siedmich stromov, o ktoré tento rok prišli, štyri odumreli za jednu noc. Osudným sa im vo februári stal silný vietor. Cook sa spolu s ďalšími lesníkmi obáva, že stále horšie počasie, pravdepodobne spôsobené klimatickými zmenami, duby stále viac ohrozuje. Rednutie Sherwoodskeho lesa takisto ohrozuje aj miestnu faunu, ktorú tvoria väčšinou vzácne druhy rôznych chrobákov či netopierov.

"Je to skrytá stránka Sherwoodu - každý pozná tie úžasné stromy, no nikto netuší, aký úžasný život podporujú," spresnil Banton. Ochranári dúfajú, že Sherwoodsky les získa od BIG Lottery - odnož Národnej lotérie, ktorej hlavným účelom je poskytovať peniaze na "správne veci", grant 50 miliónov libier. Komisia minulý týždeň určila, že projekt Sherwoodskeho lesa bude o peniaze súperiť spolu s ďalšími ochranárskymi návrhmi. Diváci určia víťaza v decembri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu