Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Toto sa deje s vaším telom po tridsiatke: Dobré správy najmä v oblasti sexu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Tridsiatka na krku nemusí byť takým postrachom, ako sa na prvý pohľad zdá. Napriek zjavným fyzickým zmenám dochádza aj k tým psychickým, ktoré majú veľký vplyv na sexuálnu aktivitu či fungovanie metabolizmu. Podľa odborníčky si ľudia v tridsiatke viac uvedomujú hodnotu sexu.

Ľudské telo sa v priebehu života neustále mení. Mnoho ľudí považuje tridsať rokov za bod skutočnej dospelosti. Napriek zníženej tolerancii alkoholu či nevysvetliteľného priberania existujú dôvody, prečo je tridsiatka nádherným vekom.

ZAŽIJETE VRCHOL V SEXUÁLNOM ŽIVOTE

Všetky tie nepríjemné momenty a nesprávne rozhodnutia počas sladkej dvadsiatky sa vám konečne vyplatia. S vekom prichádzajú skúsenosti, budete mať teda lepšiu predstavu o tom, aké sexuálne praktiky sa vám najviac páčia a už sa nebudete báť o nich otvorene hovoriť. "Ľudia vo veku tridsať rokov si viac uvedomujú hodnotu sexu," uviedla sexuálna terapeutka Sharna Striarová. Výskumy okrem toho preukázali, že ženy vo veku od 27 do 45 rokov majú viac sexuálnych myšlienok a fantázií v porovnaní s dvadsaťročnými ženami. 

Toto sa deje s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

JEDZTE VIAC SYRU

V neskoršej dvadsiatke dôjde k vrcholnému štádiu produkcie kostného tkaniva. Keď sa začne štvrtá dekáda života, podiel kostnej hmoty začne ubúdať. Aby ste zabránili osteoporóze či nepekným zlomeninám kostí, doprajte si viac vápnika v strave, napríklad v podobe syrových výrobkov. Dôležité je tiež nezabudnúť na pravidelný pohyb, ideálom je vzpieranie či druh odporového tréningu.

STABILIZUJE SA VÁM METABOLIZMUS

Hoci metabolizmus už nebude taký rýchly ako v tínedžerskom veku, faktom je, že v tridsiatke ľudia priberajú menej. V období dvadsiatky dochádza k priberaniu, a to od pol kila po kilo v priebehu roka. Naberanie hmotnosti sa teda deje ešte pred tridsiatkou. Lana Butnerová, naturopatická lekárka z New Yorku, uviedla, že si všimla pokles klientov vo veku tridsať rokov, ktorí potrebujú pomôcť v otázke výživy a redukcie hmotnosti. "Tridsaťroční klienti majú lepšiu predstavu o fungovaní diét, než keď mali dvadsať rokov," uviedla Butnerová. 

Toto sa deje s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

STÚPNE VÁM SEBAVEDOMIE

Keď starnete, uvedomujete si hodnotu času oveľa viac, než kedykoľvek predtým a snažíte sa ho tráviť s ľuďmi, ktorí pre vás niečo znamenajú. Okrem toho už poznáte svoju vlastnú hodnotu. "Mnohí moji klienti sú po tridsiatke psychicky oveľa silnejší. Sú viac v pohode s tým, kým sú a čo chcú od života. Je to pravdepodobne jeden z najlepších aspektov starnutia," vysvetlila výživová špecialistka Carolyn Brownová.

ZAČNETE SI VYCHUTNÁVAŤ ALKOHOL

Pamätáte si dni, keď ste mohli piť alkohol hoci aj celú noc a ráno ste sa prebudili úplne v poriadku? S príchodom tridsiatky sa takéto dni stávajú minulosťou. Je tu však veľmi dobrá správa. Konečne sa naučíte vychutnávať si alkohol ako napríklad víno. A to bez akýchkoľvek výčitiek.

Viac o téme: VekTridsiatka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu