Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Desiatka najbláznivejších vedeckých pokusov

LONDÝN - Účinky LSD na slony, sexuálna závislosť moriek, snaha oživiť mŕtvoly sú len niektoré zo zoznamu najbláznivejších vedeckých experimentov všetkých dôb. Britský vedecký časopis ich uvedie v sobotňajšom vydaní.

V roku 1962 boli americkí vedci zvedaví, ako účinkuje droga LSD na slony. Po podaní množstva, ktoré bolo 3000-krát väčšie ako maximálna dávka pre človeka, sa slony správali násilne a padali. Zvieratá v priebehu hodiny zomreli. Vedci už mohli len skonštatovať, že tento živočíšny druh je na dietylamid kyseliny lysergovej veľmi citlivý.

Robert Cornish z kalifornskej univerzity hľadal v tridsiatych rokoch spôsob, ako vrátiť život zosnulým. Použil na to skutočne neobyčajný spôsob - podal mŕtvemu injekciu s adrenalínom a látkami proti zrážaniu krvi a potom ho hojdal hore a dole, aby mu rozprúdil krvný obeh. Po vyhodení z univerzity pokračoval vo svojom kontroverznom experimente doma, kde si vybudoval laboratórium. Za jeho "pokusnú myš" sa dokonca prihlásil Thomas McMonigle, ktorého odsúdili na smrť. Štát Kalifornia tento návrh zamietol. Predstavitelia sa totiž obávali, že ak bude pokus úspešný, McMonigla budú musieť prepustiť.

Ian Oswald, škótsky vedec zaoberajúci sa spánkom, zisťoval, či je možné spať s otvorenými očami. Pred dobrovoľníkov, ktorí ležali s otvorenými očami na gauči, postavil výskumník svietiacu lampu, pustil hlasnú hudbu a na nohy im pripevnil elektródy, ktoré mali spôsobovať bolestivé šoky. Traja odvážni dobrovoľníci napriek všetkým prekážkam do 12 minút zaspali.

Na Štátnej univerzite v Pennsylvánii Martin Schein a Edgar Hale prišli na to, že keď zavrú moriaka do miestnosti s modelom samičky ich druhu, bude sa snažiť spáriť sa s domnelou partnerkou rovnako vášnivo ako v skutočnosti. Vedci postupne odstraňovali časti umelého zvieraťa, aby zistili minimálnu hranicu sexuálneho stimulu moriakov. Tí sa však vrhali na model aj vtedy, keď už mal len hlavu. Vedci zistili, že samce uprednostnili hlavu pred bezhlavým telom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu