Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Leonardova Posledná večera v rozlíšení 16 miliárd pixelov!

Poslednú večeru si môžete preštudovať na stránke www.haltadefinizione.com.
Poslednú večeru si môžete preštudovať na stránke www.haltadefinizione.com.

MILÁNO - Obraz Posledná večera zo štetca renesančného velikána Leonarda Da Vinciho, ktorý sa vďaka románu Dana Browna stal centrom rôznych konšpiračných teórií, je na internete. A nielen tak. Dielo je vo vysokom rozlíšení, ktoré ho umožňuje preskúmať do najmenších detailov.

Fresku, ktorú koncom 15. storočia Da Vinci namaľoval v kláštore Santa Maria delle Grazie v Miláne, umiestnila na internet talianska spoločnosť HAL9000. Na stránke www.haltadefinizione.com je v rozlíšení 16 miliárd pixelov, čo je 1 600-krát viac v porovnaní s bežným digitálnym fotoaparátom.

„Umožňuje to obraz skúmať podobne, akoby človek stál pri ňom s lupou v ruke,“ povedal kurátor Alberto Artioli. Maľba zobrazuje Ježiša Krista a jeho dvanástich apoštolov vo chvíli, keď Ježiš prezrádza, že jeden z nich ho zradí.

Centrom konšpiračných teórií sa vďaka Brownovej knihe Da Vinciho kód stala postava mladého apoštola Jána hneď vedľa Ježiša. Podľa románu však nejde o Jána, ale o Máriu Magdalénu, s ktorou mal mať Ježiš pomer a potomstvo. Tvrdí tiež, že písmeno V, ktoré vytvára Ježišova postava s Jánom, je symbolom svätého grálu. Katolícka cirkev tieto teórie odmieta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu