Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zadržiavanie vetrov vážne škodí zdraviu: Prd aj tak unikne von, ale cez iný otvor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEWCASTLE - Radšej von, ako dnu - tento výrok stopercentne platí pri uvoľňovaní plynov. Zadržiavanie vetrov totiž môže spôsobiť, že sa plyn uvoľní výdychom cez ústa. Podľa profesorky z univerzity v Newcastli je teda úplne zbytočné strániť sa prdeniu. Netreba však pri tom zabúdať na istú etiketu.

Uvoľňovanie plynov sa najlepšie praktizuje vtedy, keď sme v miestnosti sami. Nie vždy je to ale možné. Odborníčka na výživu a dietetiku Clare Collinsová v každom prípade neodporúča zadržiavať plyny, pretože sa v konečnom dôsledku aj tak dostanú von, akurát cez iný otvor. "Nahromadenie plynov spôsobuje abdominálnu distenziu, pričom sa istá časť plynu reabsorbuje do obehu a vydýchne ústami," vysvetľuje profesorka.

Zadržiavanie vetrov vážne škodí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Snaha zadržiavať plyny je tak v konečnom dôsledku úplne zbytočná. Príliš dlhé zadržiavanie nakoniec vyústi v nekontrolovateľné vetry alebo dokonca hrozí ochorenie zvané divertikulitída, kedy sa v črevnej výstelke vyvinú malé vačky a zapália sa.

Päť dôvodov, prečo máme vetry a prečo niektoré tak strašne zapáchajú

Uľavovanie si v podobe vetrov je normálnou a zdravou záležitosťou, i keď v rámci etikety ich občas zadržiava asi každý z nás. Collinsová preto radí odskočiť si na toaletu, ak sa nachádzate na verejnom priestranstve. A ak takú možnosť nemáte, jednoducho to nechajte plynúť. Väčšina plynov je produkovaná baktériami, ktoré sa nachádzajú v hrubom čreve. Niektoré vznikajú prehltnutím vzduchu. 

Viac o téme: PrdenieUvoľňovanie vetrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu