Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zlepšite si pamäť pomocou tejto starovekej techniky, ktorá z vás urobí šampióna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NIJMEGEN - Venujte tridsať minút denne starodávnej pamäťovej technike, zlepšíte si tak schopnosť memorovania. Túto techniku vynašiel grécky básnik už pred 2000 rokmi. Jediné, čo musíte urobiť, je zapamätať si zoznam slov. Pamäťová schopnosť nezmizne dokonca ani po tom, ako s tréningom prestanete.

Za techniku cvičenia pamäte, ktorá je známa a využívaná dodnes, vďačíme gréckemu poetovi Simonidesovi z Ceosu. Technike sa stačí venovať iba polhodinu denne na to, aby výrazne ovplyvnila ľudskú pamäť. "Nedochádza len k zmene správania. Takýto tréning tiež indukuje podobné vzory mozgového prepojenia ako v prípade "pamäťových športovcov"," uviedol autor štúdie Martin Dresler z Radboud University v holandskom Nijmegene. 

Dvadsať úžasných faktov o ľudskom tele, o ktorých ste pravdepodobne netušili

Stratégia spočíva v prechádzaní sa po známom mieste, pričom si máte predstaviť umiestnenie objektov, ktoré reprezentujú slová na konkrétnom mieste. Ak je vašou úlohou zapamätať si slovo "slnko", predstavte si slnko nad radiátorom. Následne si môžete vďaka vytipovanému známemu miestu vybaviť v pamäti predošlý zoznam slov.

Pokiaľ sa tejto činnosti budete venovať pravidelne a bez chýb, značne posilníte vašu pamäť. Výskum dokazuje, že praktizovanie tejto techniky vytvorí v mozgu nové spojenia, a práve to je dôvod zlepšenia pamäte. "Len sa prechádzate po mieste a neskôr si predstavujete a spomínate na objekty, ktoré ste tam umiestnili," doplnil Dreslerov kolega Boris Konrad. 

Zlepšite si pamäť pomocou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre túto štúdiu odborníci použili 23 z 50 najlepších pamäťových šampiónov sveta. Dali im dvadsať minút, aby si spomenuli na 72 náhodných podstatných mien. V priemere si dokázali zapamätať od 71 do 72 slov, čiže prakticky všetky. Netrénovaní jedinci si dokázali spomenúť len na 26. Po dobu šiestich týždňov však polhodinu denne trénovali a ich výsledok sa radikálne zlepšil. Zo 72 slov si dokázali zapamätať 62. Aj po štyroch mesiacoch netrénovania si stále pamätali 48 slov. 

Viac o téme: Pamäť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu