Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nadšenie v odborných kruhoch: Vedci potvrdili existenciu šiesteho zmyslu u ľudí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PASADENA - Nedávna štúdia vedcov z Kalifornského inštitútu technológie potvrdila, že ľudia majú schopnosť vnímať magnetické pole Zeme. Hoci sa o tejto možnosti špekulovalo už v minulosti, nikdy nebola oficiálne potvrdená a dokázaná. Výsledky posledného výskumu zverejnené v časopise eNeuro preto vyvolávajú v odborných kruhoch nadšenie.

Schopnosť vnímať magnetické pole Zeme bola až doteraz spájaná najmä s niektorými zvieratami, ako napríklad so žabami, homármi, motýľmi či korytnačkami. U ľudí nebola jej prítomnosť vedecky dokázaná. Až doteraz. Americkí vedci vykonali experiment, ktorý potvrdil existenciu tejto schopnosti, označovanej niekedy aj ako "šiesty zmysel", u niektorých jedincov.

Dvadsať úžasných faktov o ľudskom tele, o ktorých ste pravdepodobne netušili

Autori štúdie Joseph Kirschvink a Shin Shimojo zapojili do svojho experimentu 34 dospelých dobrovoľníkov a teóriu preskúmali v šesťstrannej Faradayovej klietke. Zatiaľ čo účastníci výskumu sedeli na drevenej stoličke vo vnútri klietky ponorení v tme, ich mozgovú aktivitu zaznamenávalo 64 elektród. Cievky lemujúce komoru umožnili tímu riadiť tok elektrického prúdu a vytvoriť magnetické pole. Panely s akustickou penou pripevnené k stenám tlmili ozveny a uzemnili klietku v jednom rohu medeným drôtom spojeným s medeným potrubím v suteréne budovy.

Hodinový experiment pozostával z viacerých pokusov trvajúcich sedem minút, pričom magnetické pole sa otáčalo o viac ako sto milisekúnd každé dve – tri sekundy. Do pokusu bol tiež zaradený interval bez magnetického poľa a keď účastníci opustili tmavú komoru, nikto nemohol zistiť, kedy a či vôbec bol súčasťou pokusu práve tento interval. Mozgy štyroch účastníkov aj napriek tomu zaznamenali pokles alfa vĺn a spracovali aj tento vonkajší stimul. 

Nadšenie v odborných kruhoch:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"V týchto prípadoch sme zaznamenali najsilnejšiu aktivitu, ale podobne, i keď nie tak intenzívne, reagovalo viac ako tridsať percent ďalších účastníkov. Môžeme teda hovoriť o veľmi solídnom úspechu," uviedol Kirschvink. Aj pri iných zmysloch existuje široká škála možností vnímania. Niektorí ľudia dokážu rozpoznať chuť vína zo všetkých oblastí vo Francúzsku, iní nie. Chuťové poháriky však máme všetci. Podobne je to aj s vnímaním magnetického poľa Zeme.

Nadšenie v odborných kruhoch:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mozgy účastníkov reagovali iba vtedy, keď bolo pole naklonené smerom nadol o šesťdesiat stupňov, pričom sa otáčalo vodorovne, ako je to bežné v stredných zemepisných šírkach severnej pologule. K žiadnej reakcii však nedošlo, keď pole smerovalo nahor. "Všetko to dáva zmysel. V skutočnosti nie sú tieto magnetické anomálie ničím nezvyčajným. V prírode k nim dochádza vtedy, keď sa bleskom pole mení na pomerne veľkých plochách. Ak sa práve vtedy v oblasti pohybuje nejaké zviera, môže byť touto anomáliou doslova dezinformované," vysvetlil Kirschvink. Vedci testovali štyroch účastníkov aj o niekoľko týždňov neskôr, druhý experiment potvrdil predchádzajúci výsledok.

Viac o téme: Magnetické poleŠiesty zmysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu