Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Správanie detí pri jedle: Stolovanie sa naučia od vás!

(Zdroj: Profimedia)

Napriek všetkým dobrým predsavzatiam sa jedáleň často stáva miestom boja o moc medzi rodičmi a deťmi. Iste aj vaše deťúrence už od malička s radosťou testujú hranice vašej trpezlivosti pri stole. Nasledovné tipy vám pomôžu nerobiť zo stolovania "stresovanie".

Približne od jedného roka začíname deti učiť sedieť pri stole a jesť samostatne. Spočiatku v detskej stoličke pomocou špeciálneho príboru, neskôr aj samostatne. Okolo tretieho roka by už mali vedieť, že hra a jedenie nie sú to isté. Medzitým už aj samy prídu na to, ako najlepšie zaparkujú lyžičkou do pusy, či koľko musia nahnúť pohár, aby sa napili.

Jedz ako veľký

Deti vás neustále pozorujú a napodobňujú. Preto je dôležité sprostredkovať pri jedle pohodu a ísť im príkladom. Buďte trpezliví, ak jedlo spočiatku skončí mimo úst aj taniera. Používajte radšej väčšie podložky pod taniere a obrúsky pod bradu. Jedenie pred televízorom alebo pri hre je tabu. Minimálne trikrát denne by dieťa malo jesť pri stole a z toho aspoň raz spolu s celou rodinou.

Nechaj, ak nevládzeš

Zabudnite na to, že tanier má zostať prázdny. Nenúťte nikoho zjesť všetky chody. Dieťa samo cíti, kedy má dosť. Ponúkajte mu neustále nové varianty jedál, no zostaňte pokojní, ak ich spočiatku neprijme s nadšením. Ak ste v časovom strese, radšej servírujte len niečo jednoduché, aby ste sa nemuseli naháňať. Keď všetci ostatní dojedli, odpracte zo stola a dieťa pochopí, že je čas prestať sa prehŕňať v jedle.

Zásady stolovania (nielen pre deti):

- pred jedlom si umývame ruky
- jesť začíname, až keď sú všetci pri stole
- s plnými ústami nehovoríme
- jeme iba z vlastného taniera
- naberáme si iba toľko, aby nám jedlo nepadalo
- vydávanie zvukov (grganie či mliaskanie) pri jedle nie je vtipné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu