Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tlupa opíc zabila v Indii politika

DILLÍ - Makak rhesus je jedným z druhov opíc najčastejšie chovaných v zajatí. V hlavnej indickej metropole však divoké opice predstavujú skutočnú hrozbu a občas pripomínajú vzburu z filmu Planéta opíc.

Tlupa rozvášnených zvierat teraz zabila jedného indického vládneho činiteľa. Zvieratá ho napadli na balkóne jeho bytu a zhodili dole.

Námestník primátora Dillí S. S. Bajwa pád neprežil. A o opiciach druhu makak rhezus sa začalo v Indii opäť hovoriť ako o veľkom probléme. Sú všade vo veľkých počtoch a veľmi málo hanbliví. Dospelí jedinci môžu človeka napadnúť a vážne mu ublížiť. Dôkazom je aj smrť politika Bajwu.

Minulý rok Najvyšší súd v Dillí vyzval mestských zastupiteľov, aby problém s opicami raz a navždy vyriešili a zastavili zvierací teror. Lenže sami obyvatelia mesta a návštevníci opice kŕmia banánmi a arašidmi, takže sa im v uliciach výborne darí.

Makakovia sa používajú tiež ako modelové zvieratá pri medicínskom výskume. Z ich druhového mena rhesus pochádza pomenovanie krvného Rh faktoru, ktorý bol na týchto opiciach po prvý krát popísaný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu