Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Matka varuje pred týmito príznakmi u detí: Nepodceňujte ich, hrozí to najhoršie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Julie Ferrier Berghaus)

DENISON - Americká matka zverejnila na Facebooku priebeh anafylaktického šoku, ktorý zaznamenala na svojej dcérke. Rodičom tak vysvetľuje, že postup alergickej reakcie na jedlo alebo lieky môže byť špecifický a odlišný od toho, ako ho popisujú médiá. Symptómy vraj nie sú zakaždým očividné a rozpoznateľné. O to viac je pre pacienta celá situácia nebezpečnejšia a môže mať fatálny dopad.

Anafylaxia je charakterizovaná ako generalizovaná alergická reakcia a prejaví sa bezprostredne po prvom alebo opakovanom kontakte s alergénom. Vzhľadom na pribúdajúce potravinové a liekové alergie sa o nej hovorí čoraz viac a v súvislosti  s ňou sa stretávame aj s pojmom anafylaktický šok.

Väčšina si ho spája najmä s alergickou reakciou ohrozujúcou životné funkcie. Vtedy o živote pacienta rozhodujú sekundy. Podľa Julie Ferrier Berghausovej, ktorá sledovala priebeh anafylaxie na svojej malej dcére, nie je správne očakávať hneď búrlivú a jednoznačnú reakciu organizmu. Šok vraj prichádza pomaly a v určitých fázach. A keď si už myslíte, že sa telo alergika zotavuje, presne vtedy môže nastať zásadný a osudový zlom. 

FOTO Matka varuje pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Julie Ferrier Berghaus)

"Vôbec to nevyzeralo tak, ako som videla v televízii," opisuje Julie svoju skúsenosť na Facebooku. U jej dcérky testovali alergiu na kešu oriešky a reakcia sa u nej prejavila približne po piatich minútach, keď jej sčervenali uši. Potom ju začalo svrbieť celé telo, ale na pokožke nemala žiadne vyrážky. Lekári jej podali cetirizín. Svrbenie sa aj napriek tomu stupňovalo, preto dostala prednizolón. Po ďalších piatich minútach sa objavili problémy s dýchaním  a kašeľ. Pacientka mala nízky tlak a vysoký pulz. "Paradoxne sa dokázala hrať a nebyť vyrážok po celom tele, nezbadala by som, že jej niečo je," pokračuje Berghausová. 

Stav dievčatka sa ale náhle začal meniť a upadlo do bezvedomia. Okamžite mu bol podaný metylprednisolón, krátko nato začalo zvracať. Niekoľko hodín muselo byť pod lekárskym dozorom. "Anafylaxia sa vracia aj v druhom kole. Preto nikdy nepodceňujte alergickú reakciu na jedlo, radšej volajte záchranárov a trvajte na tom, aby si nechali vaše dieťa v nemocnici na pozorovanie," varuje Julie všetkých rodičov a odkazuje im, aby vždy neočakávali jednoznačné symptómy. "Čakala som búrlivú reakciu, ale všetko prebiehalo úplne inak, a preto je tento stav ešte nebezpečnejší. V týchto situáciach je nevyhnutné privolať záchranku a pacientovi podať adrenalín. Nedajte sa učičíkať tým, že sa mu uľavilo, môže to byť iba dočasný stav," uzavrela. 

Viac o téme: AlergiaAnafylaktický šokAlergická reakcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu