Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Za sex platia ovocím

Aj zo zvieracej ríše máme dôkaz, že láska ide cez žalúdok.
Aj zo zvieracej ríše máme dôkaz, že láska ide cez žalúdok. (Zdroj: Profimedia)

STIRLING - Láska ide cez žalúdok, túto starú pravdu poznajú zrejme aj naši najbližší príbuzní. Samčeky šimpanzov kradnú „zakázané ovocie“ zo sadov a záhrad, aby tak zapôsobili na dámu svojho srdca.

„Sme presvedčení, že samčeky vidia v lúpežných výpravách príležitosť, ako dokázať ostatným členom skupiny svoju odvahu. Obzvlášť príslušníčkam nežného pohlavia,“ vysvetľuje vedkyňa Kimberley Hockings z univerzity v škótskom Stirlingu.

V každom prípade mali samčeky so svojimi ovocnými pozornosťami úspech: Za sladký darček dostali od samičiek ešte sladšiu odmenu a presadili tak postupne svoje gény lepšie ako samotní vodcovia tlupy. Vedci skúmali od roku 2003 do 2005 divoko žijúce šimpanzy v západoafrickej Guinei. Zistili, že tri dospelé samčeky z tlupy prinášali opakovane plody z polí.

V priemere robili mesačne až 22 takýchto lúpežných akcií. Väčšinou si ukradnuté ovocie zjedli samy, veľakrát sa však rozdelili s jednou alebo viacerými samičkami - samozrejme len s tými, ktoré boli schopné párenia a za odmenu im ponúkli sex v ústraní mimo skupiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu