Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Číne objavili elixír nesmrteľnosti! Zázračná tekutina obsahuje aj tieto dve zložky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUOJANG - Zdá sa, že Číňania už budú mať patent naozaj na všetko, aj na elixír nesmrteľnosti. Jeho receptúru totiž objavili archeológovia neďaleko mesta Luoyang v provincii Henan. Dve tisícročia stará hrobka ukrývala nielen návod, ako si ho vyrobiť, ale aj priamo nádobu naplnenú vzácnou tekutinou.

Na veľmi vzácny objav narazili čínski archeológovia počas skúmania hrobky zo západnej dynastie Han, starej približne dvetisíc rokov. Okrem zachovalých tiel pozostalých sa v nej nachádzalo aj jedno veľké prekvapenie v podobe bronzovej nádoby naplnenej tekutinou. Experti sa domnievajú, že ide o legendárny elixír nesmrteľnosti, ktorí pili vtedajší boháči, aby oklamali smrť. Zároveň bola nájdená aj receptúra, v ktorej je uvedený návod, ako si nápoj pripraviť. 

V Číne objavili elixír
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Číňania tak majú v rukách prvý hmatateľný dôkaz o ospevovanom elixíre spomínanom v starovekých textoch. Výsledky laboratórneho skúmania potvrdili, že tekutinu výrazne páchnucu alkoholom tvorí najmä dusičnan draselný a alunit. Ani jedna z týchto látok nie je jedovatá, hoci sa bežne používajú pri výrobe pesticídov, hnojív a raketového paliva. 

Prelomový objav: Vedcom sa podarilo zvrátiť starnutie, našli konečne recept na večnú mladosť?!

"Máme 3,5 litra starobylej tekutiny, je to prvý objav tohto druhu. Nález má pre nás obrovskú hodnotu. Vďaka nemu môžeme študovať a lepšie pochopiť vtedajšie myslenie, ktoré poháňalo našich predkov k hľadaniu nesmrteľnosti a smerovania čínskej civilizácie," uviedol šéf miestneho archeologického ústavu Shi Jiazhen. Archeológovia narazili v hrobke aj na veľké množstvo hlinených nádob, porcelánu a bronzových artefaktov, ktoré poslúžia na poodhalenie tajomstva vtedajších pohrebných rituálov. 

Viac o téme: ČínaArcheologický objavElixír nesmrteľnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu